Jindřich Nahodil

• „Právě v našem případě byla chyba, že o tom vědělo moc lidí, a čím víc lidí o tom ví, tím je to horší. Ten přidal tohle, ten přidal tamto, ukázalo se, že to nemohlo být, a teď teprve vám dávali kapky...“

• „Nás lidi zklamali, protože my jsme očekávali pád režimu i v důsledku nejen zahraničních relací s tím, protože to každý podněcoval, Hlas Ameriky nebo Svobodná Evropa. Vypadalo to, že zakročí proti komunismu. A právě to nám dávalo naději, že ta naše práce nebude marná, i když jsme se samozřejmě kriticky dívali na Ladislava Malého, na jeho jednání, tak člověk udělal, co bylo požadováno. Já se žádných násilných akcí nezúčastňoval, o těch penězích už jsem povídal.“

• 1

Zborovského 17, Třebíč, 27.05.2015

Očekávali jsme pád režimu, jenže celé to bylo zbytečné

Jindřich Nahodil se narodil v roce 1929 v Loukovicích u Třebíče. Rodiče měli hospodářství a pamětník musel každý den pomáhat na statku. Vychodil jednotřídku v Loukovicích a posléze hospodářskou školu v Jaroměřicích. To bylo také jeho jediné vzdělání. Pamětníkův strýc Antonín Plichta se zapojil do činnosti protikomunistické skupiny pod vedením Ladislava Malého. V jejich aktivitě jim začal pomáhat i Jindřich Nahodil, většinou drobnými službami jako poslíček nebo různým zařizováním. Po zavraždění tří komunistických funkcionářů v Babicích přišlo rozsáhlé zatýkání a zatčen byl i pamětník. V následujícím procesu byl odsouzen k 23 letům vězení. Vystřídal věznice v Mírově, pracoval v dolech na Jáchymovsku a na svobodu byl propuštěn v roce 1962 z Valdic. Poté pracoval až do důchodu v různých dělnických a nekvalifikovaných profesích.