Lázaro Mireles Galbán

• „No, v roce 2011 úplně zrušili všechny moje projekty, rok 2011 byl pro mě v tomto smyslu docela těžkým rokem, protože jsem dál bojoval, vyhrožovali mi, dokonce se vedlo vyšetřování o mém životě, o mých vztazích s hypotetickými cizinci, byla to katastrofa, pohroma. Dokonce i za to, že jsem měl přátele, kteří mě přišli navštívit... Už na mě chtěli aplikovat zákon, tu strašnou slátaninu, že pracuju v turismu. To bylo až trapné.“

• Lázaro, patříš k aktivistům, kteří si myslí, že CENESEX je instituce vytvořená jako zástěrka? „No, v případě CENESEXu, což je první věc, kterou musíme vědět, záleží, v jakém smyslu. Pokud máme na mysli význam projektu CENESEX pro LGBT komunitu, ten se zrodil dlouho poté, co CENESEX již existoval jako instituce, pak ano. Hlavním cílem CENESEXu je sexuální výchova, ve které nabídlo a vytvořilo mnoho vzdělávacích aktivit, nicméně jeho úmysly s LGBT komunitou jsou velmi pokrytecké. Chci poznamenat, že znám dokonce osobu nebo trans, která prošla procesem změny pohlaví na Kubě a nebylo to tak snadné, ani to nebylo tak bezplatné, jak je dnes podáváno, je v tom hodně manipulace, spousta cynismu a pozadí, které musí být chápáno hlasem těch, kteří to prožili, kteří si tím prošli. Protože na začátku byla část těchto peněz použita na to, aby Mariela [Castro] poslala do Belgie vyškolit lékařský tým v oblasti změny pohlaví. “

• „Je důležité pochopit, že na Kubě existuje pozadí, přesněji v kubánské společnosti, což je pozadí poznamenané homofobií uvnitř kubánské společnosti, které tě trochu poznamená, trochu ovlivní tvou vlastní existenci. A být teenagerem, který chce žít svůj život tím nejlepším možným způsobem, nejklidnějším možným způsobem, být homosexuálním teenagerem, který má chuť se vyjádřit, chce se cítit nezávislý, chce být osvobozený, cítit, že tě lidé podporují, rozumí tomu, jaký jste, a být v tom v tomto mládí, v tomto prostředí současného kubánského dospívání, které s tím přichází, [s] tím pozadím, které nerozumí nebo které možná nepřijímá, nebo že pro ně být homosexuál znamená být odlišný, to je to, co musí být zavrhnuto, je to prostě velmi obtížné, je to velmi komplikované. Žije se velmi obtížně, protože se musíš překonat, pokusit se být sám sebou, pokusit se dosáhnout svých cílů, pokusit se dosáhnout své vůle a zároveň čelit společnosti, která tě odmítá, postavit se tváří v tvář mládí kolem sebe, které tě chce neustále pošlapávat, které tě chce neustále ponižovat, které tě chce kritizovat, protože jsi to pořád ty... To je dost složité.“

• 1

Madrid, 20.08.2020

Je důležité pochopit, že kubánská společnost je natolik homofobní, že to ovlivňuje tvou vlastní existenci

Lázaro Mireles a jeho LGBT aktivity
zdroj: archiv pamětníka

Lázaro Mireles se narodil v roce 1983 ve městě Matanzas na Kubě, kde jeho rodina chovala krávy. Vzhledem k tomu, že jeho rodina nepřijala jeho homosexuální orientaci, Lázaro v 16 letech opustil domov, aby se osamostatnil a žil klidnější život. Během svého života na Kubě se věnoval aktivismu a práci s LGBT komunitou. Jako homosexuál čelil řadě složitých situací a zažil i pronásledování. V roce 2012 se mu podařilo získat vízum do Německa a rozhodl se již nevracet na Kubu. První čtyři roky po odjezdu z Kuby žil v Německu, kvůli složitému migračnímu procesu se rozhodl přestěhovat do Španělska, kde se mu nakonec podařilo získat povolení k pobytu. Ve Španělsku se věnuje politickému aktivismu a práci s LGBT komunitou. V lednu 2019 se v Madridu účastnil celosvětové události „Marcha de los prohibidos“ (Pochod zakázaných). Společně s ostatními Kubánci v Madridu vytvořil hnutí „Acciones por la democracia“ (Činy pro demokracii). Žije v Madridu a je velmi aktivní v tamější kubánské komunitě.