Jan Mikšík

• „Vracela se od lékaře domů do Končin, [když to tam] shodou okolností už všechno Němci zajišťovali. Když šla, potkal ji četník Ovčalovský s příslušníky policie a SS. A ten esesman, co šel s policajtem na místo, se ptal, jestli je to někdo od Londů. A on řekl, že ne, že není Londová. Pak už se domů nevrátila – žila potom v bunkru za Hošťálkovou. Partyzáni tam měli solidní bunkr a Anička zbytek okupace prožila [tam]. Je to hned vesnice za Hošťálkovou.“

• „Dokonce když jsem chtěl jít na průmyslovku, v Mohelnici jsem se vyučil, na průmyslovku do Frenštátu, tak mě tam nepustili, že jsem organizátorem evangelické mládeže. Řekli jasně, že nepotřebují jen lidi odborně zdatné, ale také správně politicky uvědomělé. “

• „Stalo se, že na Rusavě u hájenky se také scházeli partyzáni. A jeden z nich byl i Slávek Londů. Když Němci zjistili, ve kterých místech by mohli být, tak udělali zátah a stalo se, že celá skupina partyzánů byla v domku obklíčena. Slávek viděl, že by je stejně postříleli, tak jelikož měl ruční granát, tak ho odjistil a šel jiným směrem než celá skupina partyzánů a tím je zachránili. Granát si ale hodil pod sebe a okamžitě byl roztrhaný...“

• 1

Vsetín, 16.12.2019

Zdálo se, že Čechy jako národ poněmčí nebo vyhladí

Jan Mikšík se narodil 8. února 1935 v Ratiboři na Vsetínsku. Podobně jako většina obyvatel obce vyznávali rodiče Josef a Františka, rozená Londová, evangelickou víru. Hospodařili na jednom z největších ratibořských gruntů. Matčin rodný dům v části Končiny nad obcemi Hošťálková a Kateřinice byl za druhé světové války vypálen. Gestapo zatklo tři členy rodiny kvůli přechovávání partyzánů. Popraven byl Janův strýc Tomáš Londa a na následky zranění zemřela těhotná teta Emílie. Strýc Jaroslav Londa se přidal k partyzánům a při německém přepadu hájovny na Rusavě zemřel. Strýce Antonína Londu uvěznili v KT Buchenwald, válku však přežil. Jan se vyučil elektrotechnikem a většinu života pracoval v podniku MEZ Vsetín. V době kolektivizace zemědělství pamětníkovi rodiče vstoupili do jednotného zemědělského družstva (JZD). Během zaměstnání si Jan zvýšil kvalifikaci studiem na večerní průmyslové škole, ale problémy mu působila jeho angažovanost ve sboru mladých evangelíků. Zde potkal i svou budoucí ženu Alici Evjákovou. Od roku 1990 působil pamětník po dvě volební období v komunální politice. Jan Mikšík zemřel 30. srpna 2020.