Pavla Mikešová

• „Když přišli k mým rodičům a udělali tam domovní prohlídku, bydlela jsem asi pět kilometrů od nich v bytovce JZD, kde jsem dostala byt. Měla jsem tři malé děti. Nejmladšímu byly dva roky. Vím, že k nám večer přijel bratr na motorce a říkal, co se stalo, že přijeli policajti, udělali tam prohlídku, sebrali knížky, a že našli i tu přepisovanou literaturu. A říkal mi: ‚Jestli máš ještě něco doma, okamžitě to zlikviduj.‘ Měla jsem takovou složku, ve které jsem si schovávala různé texty. Manžel to sebral a všechno hodil do kotle, aby to shořelo.“

• „Pravda je, že jsem ten špatně čitelný průklep přinesla domů a jako první si ho přečetl staříček (dědeček). Bylo jasné, že je to pro něj fajn sdělení. Řekla jsem mu: ‚Staříčku, já to teď potřebuji přepsat.‘ A on: ‚Budu ti to diktovať, jo?‘ Takže jsme tvořili se staříčkem. V diktování se vyžíval a naučil se velmi rychle, že mi musí vždycky chvíli počkat, protože jsem neuměla psát na stroji zase tak rychle. Přečetl určitý úsek, pak počkal, až jsem řekla ‚hm‘, a pokračovali jsme dál. Byli jsme sehraní. Přišla jsem z práce, a když jsem měla čas, tak jsme šli opisovat. Těžko říct, kolik jsme toho opsali.“

• „Chtěla jsem jít na gymnázium. Tíhla jsem vždy k humanitním oborům. A věděla jsem, že nezůstanu doma, protože jsem měla bratra a automaticky se předpokládalo, že on zdědí hospodářství a zůstane doma. Věděla jsem, že bych se měla posunout jinam. Tak jsem pokukovala po gymnáziu nebo nějaké takové střední škole. A najednou jsem zjistila, že nemůžu, že mám zavřené dveře, protože jsem z rodiny, která je nábožensky založená, navíc jsou to soukromí zemědělci, kteří odmítají vstoupit do JZD. Takže jsem měla špatný kádrový posudek, špatný původ. To bylo velice zlé.“

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 07.04.2016

• 2

Rožnov pod Radhoštěm, 08.04.2016

Vynuceným vstupem do družstva byla naše rodina vyvrácena z kořenů

Pavla Mikešová / 1978
zdroj: archiv Pavly Mikešové

Pavla Mikešová, za svobodna Sedláčková, se narodila 3. prosince 1956 v evangelické rodině v Růžďce na Vsetínsku. Otec Jan Sedláček tam byl hospodářem na rodinném statku. Rodina čelila od 50. let nátlaku komunistů na vstup do jednotného zemědělského družstva. Přihlášku do družstva otec podepsal až v roce 1976. Jako dcera takzvaného kulaka nesměla studovat na gymnáziu. Díky pomoci třídní učitelky se dostala na střední zemědělskou školu. S otcem a dědečkem opisovala a šířila Chartu 77 a různé samizdatové tiskoviny. Pomáhala s distribucí náboženské literatury vydávané v západní Evropě. Stovky knih ze zahraničí Sedláčkovi ukrývali ve své sýpce. Pod odhalení překladiště křesťanské literatury byl otec zatčen a půl roku držen ve vazbě. Nakonec byl odsouzen k podmínce za hospodářskou trestnou činnost. Trestně stíhán byl i dědeček. Pavla Mikešová pracovala v JZD v Bystřičce. Po zániku družstva působila až do důchodu v České pojišťovně. Je matkou čtyř dětí, žije v Bystřičce.