Marta Michálková

• „To bylo asi takhle – můj otec měl tři bratry. A dva ti bratři se odstěhovali do pohraničí, protože to byli hospodáři a měli takový, jak se tomu říkalo dřív, ne statky, jenom třeba chaloupku měli, jednu krávu a drželi prasata, slepice a tak dále. Takoví malí hospodáři. Tihleti dva ti byli, ale nebyli z Mezné, ale ti byli vedle z vesnic. Tak odjeli do pohraničí, že si tam vybudují nové hospodářství, větší. Pochopitelně odjeli do Plesné. Nevím proč, to jsem s nimi nebyla ve styku, že jo. Tam si prostě zabrali nebo koupili statky, velké hospodářství, kde bylo více krav, koně a tak dále. No a když se tam zabydleli, tak můj otec se tam za nimi, za těmi bratry, jel podívat. A oni ho prostě přesvědčili, aby tam šel taky, že si tam má možnost koupit baráček, on pochopitelně nebyl hospodář, on pracoval ve fabrice, ale vybudovat si tam svoje. Že bude mít svůj baráček a tak dále a tak dále. Protože tady v té Mezné to bylo dědečka, že jo, otce matky. No a přijel domů a zřejmě přesvědčil maminku, to já už nemohu říci, jak to bylo. A jeli se sem podívat i s maminkou, no a přijeli a řekli: ‚Budeme se stěhovat.‘“

• 1

Plesná, 21.05.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Do fabriky jsem musela ve čtrnácti letech

Marta Michálková s otcem Jaroslavem Bílkem v Mezné, 30. léta
zdroj: archiv pamětníka

Marta Michálková se narodila 27. července 1931 v Soběslavi. Tatínek se jmenoval Jaroslav Bílek, pracoval jako skladník v továrně na šicí stroje Lada. Maminka Marie Bílková, rozená Souchová, byla v domácnosti a přivydělávala si jako švadlena. Rodina se brzy přestěhovala k prarodičům na venkov, do obce Mezná. Tady Marta chodila do základní školy a prožila zde hezké, idylické dětství, na které ráda vzpomíná. Krátce po válce se rodiče rozhodli odejít do pohraničí, kde měli možnost pořídit si pěkný domek po Němcích. Než rodina Schmidtových odešla do odsunu, bydleli v domku společně. Město Plesná bylo po válce osídleno převážně českými Němci, až postupem času jej dosídlili reemigranti z Rumunska, z Volyně či ze Slovenska. Otec tam získal práci ve znárodněné textilní továrně Lehrmann, v níž záhy začala pracovat i Marta. Bylo jí patnáct let. Ve fabrice, později přejmenované na Tosta, zůstala dlouhých čtyřicet tři let. Ač měla jen základní školu, dál se při zaměstnání vzdělávala a absolvovala různé kurzy zaměřené na kancelářské práce. Vypracovala se na vedoucí dopravního oddělení. V roce 2023 žila v Plesné.