Václav Mařík

• „To bylo hrozný. To byl přepad. Ráno najednou byli všude cizí vojáci. A nejzajímavější je, že většina z nich ani netušila, že jsou v cizí zemi. Povolali je na vojenský cvičení a najednou někam jeli, jeli a najednou byli někde a koukali, že tam nejsou nápisy v azbuce. Byli v Čechách a na Slovensku.“

• „Na jeden experiment jsem málem doplatil. Nikdy jsem žákům neublížil, nikomu se nic nestalo za mého působení, za celou existenci. Akorát já… to bylo v Mnichovicích, to bylo učivo – reaktivní pohon. No tak musím předvést reaktivní pohon. Dneska si koupíte raketu, kde budete chtít, to nebylo tohleto. No tak jsem prostě podle receptu vyrobil jakousi výbušnou směs, dal jsem to do plechový trubičky na vozíček, jsem říkal: ‚Když to zapálím, tak se to mělo rozjet, ale musím to napřed vyzkoušet.‘ Tak jsem to zkoušel na chodbě v Mnichovicích. Říkal jsem: ‚No kdyby to náhodou bouchlo, tak počkám, až bude zvonit velká přestávka.‘ Ještě že jsem to udělal. Šílená rána. Ta trubička se roztrhla, ty střepiny jsem tam našel vedle. Přišel – přiběhl tedy – pan ředitel a něco mi povídal. Já ho neslyšel. To bylo ohlušující. Já slyšel vysokej tón pískat. To bylo hrozný. Dodneška, když jsem potkával, dneska už jsou v důchodu ty žáci tehdejší, tak vzpomínaj na výbuch na chodbě.“

• 1

Mukařov, 22.04.2022

Dnes je ta bezpečnost tak přemrštěná, že bych asi neuspěl

Václav Mařík v útlém dětství
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Mařík se narodil 2. ledna 1942 v pražské porodnici na ostrově Štvanice. Část svého dětství prožil v Mukařově, poté se Václavova rodina přestěhovala do vinohradského bytu. Jako dítě chodil do Sokola, v roce 1948 se zúčastnil XI. všesokolského sletu v Praze. Následně začal navštěvovat Dismanův rozhlasový dětský soubor, kde se poznal například s Václavem Postráneckým. Na Západočeské univerzitě v Plzni vystudoval trojí aprobaci – fyziku, chemii a technické práce. Při studiu působil jako technik v kapele Petra Jandy, poté vyučoval na základní škole. Učitelské profesi se věnoval až do svého odchodu do důchodu v roce 2004. V roce 2022 žil Václav Mařík v Mukařově.