Libor Magdoň

• „Ten zajímavý pocit, jak člověk opravdu nedokázal odhadnout, jak zareagují na ten leták. Lidí, kteří se k nám obraceli zády, lidí, kteří říkali: ,Jdi s tím, jdi s tím...!‘ A pak naprosto nenápadné typy lidí, kteří obrovsky rozkvetli a brali si od nás a zaráželo mě to.“

• „Vypukla hysterie kolem neutronové bomby. Američani vyvinuli neutronovou bombu, která měla zabíjet hlavně zářením. Toho najednou bylo všude plno. My jsme odebírali časopis Dikobraz a tam bylo plno naprosto příšerných karikatur na tohle téma. Pamatuji si na jednu, která byla půlená. Na jedné straně byla žena s dítětem v rozkvetlé zahradě. Na druhé polovině byla polovina jejího těla jako kostra s malou kostřičkou.“

• 1

Frýdek-Místek, 26.02.2018

Literatura není od toho, aby mi vyhovovala, já musím vyhovovat literatuře

Libor Magdon v roce 1977
zdroj: archiv pamětníka

Libor Magdoň se narodil 29. srpna 1969 v Čeladné do dělnické rodiny. Vyrůstal v Janovicích u Frýdlantu nad Ostravicí. Ve Frýdlantu absolvoval místní gymnázium. Po maturitě nastoupil na pedagogickou fakultu v Ostravě. V roce 1989 se aktivně účastnil sametové revoluce, kdy byl členem studentského stávkového výboru. Připravoval studentské tiskopisy, organizoval výjezdy studentů do průmyslových závodů a navštívil mimo jiné i pražský stávkový výbor. Vysokou školu absolvoval v roce 1992, později působil jako odborný asistent na Filozofické fakultě Ostravské univerzity, kde dodnes přednáší. Od roku 1999 učí dějepis - český jazyk a literaturu na Gymnáziu Petra Bezruče ve Frýdku-Místku. Spolupracuje s Českým rozhlasem na literárních pořadech a ve Frýdku-Místku pořádá kulturní besedy pro veřejnost. Libor Magdoň žije v Janovicích a mezi jeho záliby patří zejména literatura a cestování.