Juan Antonio Madrazo Luna

• „Během všech těch let jsme pracovali tvrdě, ve všech otázkách rasové snášenlivosti a diskriminace. Upozorňovali jsme na témata, kterým se režim věnovat nechce a nevyjadřoval se k nim. Vidíme-li v tomto směru v posledních letech změnu, když kubánská vláda uznala na národní i mezinárodní úrovni, že se jedná o problém, tak je to právě kvůli tlaku samotné občanské společnosti, kvůli tlaku vyvíjenému ‚Občanským výborem pro rasovou integraci‘ [Comité Ciudadanos por la Integración Racial], který neustále podával stížnosti a věnoval se tomuto problému velmi intenzivně. Navíc máme jistou podporu mezinárodní spolupráce, i přesto ale kubánský režim, zejména ‚Odbor občanské poslušnosti Státní bezpečnosti‘, lépe známý jako ‚Odbor č. 21‘, vždy hledal způsob, jak nás rozložit, jak destabilizovat naší organizaci a omezit náš vliv, útočí na naše sídlo, na naše členy, ale pokouší se nás zničit i v oblasti akademické.“

• „Další úspěch, kterého jsme dosáhli, bylo, že v roce 2013, ano v roce 2013, že jsme jako reprezentanti ‚Občanského výboru pro rasovou integraci‘ [Comité Ciudadanos por la Integración Racial] měli příležitost být součástí kubánské delegace na ‚Mezinárodním kongresu sociální problematiky‘ známého jako ‚LASA‘. Stali jsme se prvními aktivisty, kteří kdy byli součástí kubánské delegace, kde byli zastoupeni nezávislí aktivisté, ale také delegáti vládnoucí Komunistické strany. Stalo se tak díky tomu, že ‚LASA‘, jako vzdělávací a sociální projekt, otevřela dveře i zástupcům občanské společnosti, zejména obráncům lidských práv.“

• „Pamatuji si, jak se postupně začalo na veřejnosti objevovat téma občanské společnosti a lidských práv. Nejprve na intelektuální úrovni. Pojem občanská společnost je nyní běžně používaným pojmem, dokonce i kubánská Vláda jej používá, ale pamatuji si, že v té době, kolem roku 2000, když byl Amado Alzar ministrem kultury a později vedoucím kanceláře programu ‘Martiano‘, častokrát démonizoval otázku občanské společnosti, stejně tak Abel Prieto v době, když byl předsedou Odboru pro občanské otázky.“

• „V jednu dobu jsem také přemýšlel o tom, že bych šel bojovat do Angoly. To bylo, když jsem byl ve vojenské službě, patřil jsem mezi ‚Mladé komunisty‘. Prošel jsem si procesem, kdy jsem byl prostě do Kubánské revoluce zamilovaný. Když mi bylo kolem 16 let, až tak do 20 let, tak jsem pravidelně poslouchal projevy Fidela Castra. Fidel promlouval k národu asi od šesti hodin odpoledne, a kolikrát se stalo, že jsem ještě o půlnoci, v jednu hodinu v noci seděl před televizí a poslouchal ho. Jeho projevy jsem se dokonce učil nazpaměť. Mnoho vrstevníků z mé generace bylo epickým obdobím Kubánské revoluce nadšeno.“

• 1

Cuba, 15.12.2020

Věřím v rozmanitost a multikulturalismus na Kubě a budu za ně bojovat

Juan Antonio Madrazo Luna se narodil v roce 1968 v Havaně. Jeho rodiče patřili mezi věrné stoupence Kubánské revoluce a revolučního procesu. Navzdory tomu, že Juan Antonio vyrůstal obklopen socialistickým realismem a s obdivem poslouchal dlouhé projevy Fidela Castra, nakonec se stal protivládním aktivistou hájícím základní lidská a rasová práva. V roce 2008 založil „Občanský výbor pro rasovou integraci“ [Comité Ciudadanos por la Integración Racial] s cílem potlačit rasismus a podporovat kulturní a sociální rozvoj kubánské populace prostřednictvím různých vzdělávacích projektů. Juan Antonio je národním koordinátorem Občanského výboru, což je důvodem jeho častých zatčení, výslechů a výhružek ze strany Státní bezpečnosti. Jako člen kubánské mezinárodní delegace navštívil Kongres Spojených států amerických ve Washingtonu nebo „Organizaci spojených národů“. Mimo to v rámci své činnosti cestoval do Kolumbie, Brazílie nebo do Kostariky, jelikož Občanský výbor úzce spolupracuje s mezinárodním hnutím proti rasismu. Žije v Havaně a prosazuje rasovou rozmanitost a multikulturalismus v kubánské společnosti.