Zdena Lovečková

• "Byla tam [žena], co udala manžela, a oni ho vzali do koncentráku a on se potom nevrátil. A ona měla dva kluky. Potom přijeli Rusi, někdo to na ni řekl, tak ti Rusi ji po té dědině vedli. Ona s takovým tím, to jsem se dívala, to jsem až brečela, ti chlapci šli, ona měla jen takový vozíček a oni ji táhli za dědinou, že ji zastřelí. Ale oni střelili do vzduchu a pustili ji. Ale nikdo se s ní nebavil v té dědině."

• "Takže jako první jste byla účetní?" – "Ne, to nebyla účetní, to bylo vedení, to byly osobní účty, dluh, co má a tak. A potom se to dávalo, že potom šli a kdo neměl vzdělání, ne vzdělání, kdo prostě byl proti, tak po tom ti komunisti šli a kdo nebyl ve straně a tak, tak ho prostě přeřazovali a prostě to přeřadilo tak, že jsi šla do výroby. A dávali dva tisíce poplatek, že jsi tam šla, z kanceláře, tak jsem šla dělat na frézu a tam se ta čela a to se obrušovalo a dělaly se nové ty dílce. Ale to zas ten inženýr mi to poradil, nějaký Luníček to byl, a říkal: 'Zdeňko, je zle, chytili na tebe, že jsi v pořadí, že musíš jít z kanceláře ven.' No tak jsem šla, byla jsem mladá holka, tak jsem šla."

• 1

Grygov, 08.12.2018

Rok 1948 byl pro nás nejhorší, protože byli Češi proti Čechům

Zdena Lovečková
Zdena Lovečková
zdroj: archiv pamětnice

Zdena Lovečková se narodila 10. února v Schönwaldu (patrně jde o dnešní Podlesí v okrese Opava). Za druhé světové války byl její otec poslán na práci do Německa, odkud utekl až do Jugoslávie, kde se přidal k Titově armádě. Domů se tak vrátil až v květnu 1945. O tři roky později, po komunistickém převratu, se rozhodl k dalšímu útěku. Za nějakou dobu ale byl chycen na hranicích a poslán do uranových dolů. Zdenina maminka se tak musela sama starat o pět dětí, a i proto Zdena otci jeho odchod nikdy neodpustila. V roce 1968 také emigroval její bratr, a tak myšlenky na studia byly vyloučené. Za svůj život vystřídala Zdena mnoho zaměstnání a po roce 1989 využila s manželem nových možností a hodně cestovali.