José Antonio López Piña

• „Mladí se nepodobají svým rodičům, podobají se své době, a tak naši rodiče mají svou ideologii částečně založenou na minulosti a falešném socialistickém triumfalismu. V mém rodinném prostředí to již nevytváří neshody, protože respektuji názory některých členů mé rodiny, ovšem moje rodina nerespektuje ty moje. Někteří se s myšlenkami, které zastávám, neztotožňují ze strachu z toho, co se mi stalo, nebo protože pracují na místě, kde mohou požívat určitých výhod k naplnění svých potřeb. Matka je matkou za každé situace, ale ne ve všem bývá za jedno, protože už zná a čelila tomu, co jeden protrpěl. A tak je svým způsobem lehce skeptická sdílet tvé principy a není ochotná vystavovat se nebezpečí, kterému se dennodenně vystavuješ, když se rozhodneš postavit takovému režimu. Jsem si jistý, že tohle se odráží v mojí rodině, stejně jako v rodinách dalších odpůrců režimu.“

• „Jelikož lidé si nejsou svých práv vědomi a ani je všechna nemají, používají k jejich umlčení tohoto mechanismu, protože není lepší způsob než dezinformovat lidi a udržovat v tajnosti skutky, které jim hodlají provést. A když se ve vězení začneš dožadovat svých práv a práv ostatních odsouzenců, je mezi nimi mnoho osob, které ne že by ti nechtěly pomoct, ale které se bojí, že pokud tě podpoří, mohly by jim prodloužit trest nebo odebrat některé vězeňské výhody jako umístění na oddělení, trochu fazolí, návštěvu, nebo možnost podmínečného propuštění. Mnoho vězňů mi říkalo: kamaráde, promiň, ale nepodpořím tě, nebudu se míchat do tvého života, ačkoliv s tím, co se tu děje, nesouhlasím. Nemohu se však zaplést do tohohle problému, protože já se chci odsud dostat a ty víš, jací tihle lidi jsou.“

• „Ztráta sociální motivace, stejně jako čas strávený ve vězení, ve mně vzbudily další zájmy. Rozhodl jsem se nenechat se znovu uvěznit za snahu žít pohodlným životem a začal jsem se politicky orientovat na to, jak změnit svůj život a jak čelit vládě, která mě emočně destabilizovala a kvůli snaze přežít mi život zničila.“

• „Co se mi může stát je, že budu uvězněn za nezaplacení pokuty, protože to je mechanismus, který využívají k neoprávněnému uvěznění. Je to kvůli tomu, že roste participace komunity na práci, kterou lidé na Kubě odvádí, s cílem odkrýt všechna ta zvěrstva, která vláda na svém lidu páchá. A protože lidé jsou unavení ze lží, jelikož oficiální tisk stále opomíjí skutečnou bídu, ve které žijí obyvatelé Kuby. A tak nezávislý tisk na Kubě získává každým dnem více prostoru, a lidé ho vidí jako mechanismus pro odhalování lží, kterých se vláda na kubánském lidu dopouští.“

• 1

Cuba, 24.08.2020

Vláda, která nedává lidem práva, je po nich nemůže ani vymáhat

José Antonio López Piña se narodil v roce 1972 v provincii Santiago de Cuba. Na své dětství má šťastné vzpomínky. Jeho otec, vojenský důstojník, disponoval mnohými výhodami, díky kterým mohla rodina cestovat a trávit příjemný čas v hotelech placených revoluční armádou. Byl to také jeho otec, kdo ho přivedl k ozbrojeným silám, kde vystudoval a začal pracovat jako podporučík v logistice. Kvůli obtížné situaci v kubánské společnosti a jeho přání po důstojném životě, byl opakovaně uvězněn za zpronevěru a vyloučen z ozbrojených sil. Ve vězení se začal zabývat právy vězňů a lidskými právy obecně. Po propuštění z vězení se přidal ke skupině politických oponentů a bojovníků za lidská práva na Kubě. Jeho politický aktivismus ho stál opakované fyzické i psychické mučení. V současnosti je regionálním koordinátorem Východní demokratické aliance [Alianza Democrática Oriental] v provincii Santiago de Cuba a reportérem nezávislého média Palenque Visión, kde informuje o skutečné situaci, se kterou se dnes potýká kubánský lid.