Antonín Lébr

• „Hodně pozdě to bylo, no. Já jsem o to neměl zájem, neměl jsem. Říkám, svolal jsem rodinnou radu a rozhodli jsme se teda, že do tý strany půjdu. Byl jsem takovej... no byl jsem straník, byl jsem ve straně. Platil jsem příspěvky, žádnou funkci jsem nikdy ve straně neměl. To ne, to nic. Chodil jsem na schůze, ty byly povinný, zaplatil jsem příspěvky. Svým způsobem takovej normální pasivní člen strany. Neangažoval jsem se ani tak, ani tak.“

• „Sebrali je v roce 44, někdy v únoru, říkám, bylo mi rok a půl, osmnáct měsíců. Na Pankráci byli souzený a celá ta parta kladenská byla odsouzená k trestu smrti. Jedinej, kdo z těch lidí... to byly ženy, to byli muži, bylo jich jedenáct, tak všichni byli popravený. Jediná moje maminka popravená nebyla, dostala šest let v koncentračních táborech. A na konci války skončila v Německu, v Bavorsku, v městečku Aichach.“

• 1

• 2

Lidé jsou pouze dobří a špatní

Antonín Lébr
Antonín Lébr
zdroj: archiv pamětníka

Antonín Lébr se narodil 18. srpna 1942 v rodinném domku v Kladně. Jeho otec Josef Lébr byl třikrát ženatý a měl celkem čtyři syny. Antonín byl nejmladší. Maminka Kristina byla v domácnosti. V roce 1943 byly v okolí Kladna prováděny odbojové protifašistické akce, které vedl Karel Procházka, člen KSČ. Karel Procházka občas přespal i v domku rodičů Lébrových a na konci roku 1943 byl chycen gestapem. Udal všechny lidi, se kterými byl v kontaktu, včetně rodičů malého Antonína. Otec Josef byl v roce 1944 popraven na Pankráci, maminka Kristina až do konce války vězněna. Antonín válečné období přečkal u strýce s tetou. Po základní škole nastoupil na střední pedagogickou školu v Praze na Smíchově. Po maturitě v roce 1960 byl na umístěnku poslán do pohraničí, do Klášterce nad Ohří. Tam poznal svoji budoucí ženu Hanu, se kterou byl potom dalších osmapadesát let a vychovali dvě děti. V roce 1964 úspěšně absolvoval vysokou pedagogickou školu v Plzni, obor přírodopis a zeměpis. Antonín Lébr se považoval za nepolitického člověka, ale v roce 1983 pod nátlakem vstoupil do KSČ, aby mohl vykonávat funkci zástupce ředitele na hokejové škole v Kladně. V Kladně na škole zůstal až do penze v roce 2004. Antonín Lébr zemřel na konci srpna 2022.