Hans Lau

• "Já jsem potom byl v pozdějších letech předvolán k řediteli, který říkal, že pokud mě chce udržet jako ekonomického náměstka ve funkci, tak se to neobejde bez členství ve straně. Říkal jsem, že mám svoje konkrétní důvody, proč nepůjdu do strany, protože chci žít rovným životem v rodině i svém okolí. Nepůjdu přece v neděli do kostela a v pondělí na stranickou schůzi. Nemám zapotřebí, abych se takhle přetvařoval, a také nemám obě ruce levé a nemusím v té funkci pracovat. Asi po dvouhodinové debatě jsme se rozešli s tím, že mi ještě zavolá. K tomu ale nedošlo a ve funkci jsem skončil."

• "Bratr padnul v roce 1945. Vím, že bratr posílal domů dopisy, ale kdy odešel do armády, to nevím. Jinak zpráva o úmrtí přišla v dubnu 1945. Pochovaný je v Německu, jmenuje se to Eiweiler a asi jich tam bylo víc, protože je to přímo vojenský hřbitov."

• "Já myslím, že to byl drasťák a pořád jsem obdivoval rodiče, že to dokázali unést. Vzpomínám si, že jsme večer zatemňovali okna, aby nebylo vidět, že se tam svítí. Pak nastala ta závěrečná doba, kdy rodiče dostali zprávu, že jim na poválečná zranění v Německu zahynul syn, to byl můj starší bratr o třináct let. Potom přišlo, že jsme museli opustit dům. Pak jsme dostali náhradní byt, úplně vlhký, kde jsme byli jenom několik týdnů, nedalo se tam bydlet. Tak jsme se přestěhovali k mé tetě, tam jsme měli jednu společnou kuchyň a já jsem spal v komoře pod střechou. Pak teta dostala zprávu, že v nějakém pochodu zahynul její manžel. Byly to všechno drastické zprávy, kdy jsem jenom žasnul, že to ty moje rodiče nepoložilo psychicky."

• 1

Smržovka, 06.12.2019

• 2

Liberec, 21.06.2023

Bratra jim vzala válka. O dům je připravili Češi

Hans Lau s bratrem Heinzem jako svobodníkem wehrmachtu v roce 1943
zdroj: Archiv pamětníka

Hans Lau se narodil 4. dubna 1938 ve Smržovce, kde jeho rodiče brousili lustrové ověsky. V září 1944 nastoupil do první třídy místní německé školy, po prvním pololetí ale došlo k přerušení výuky a druhou třídu začal navštěvovat až v září 1946. Po absolvování měšťanské školy v roce 1953 se přihlásil na Vyšší hospodářskou školu v Jablonci nad Nisou, kterou o čtyři roky později ukončil maturitou. Poté získal zaměstnání jako dopravní referent do závodu Obal ve Smržovce (později Strojobal) a v říjnu 1957 musel nastoupil základní vojenskou službu u dělostřelectva v Brezně a v Olomouci. Po jejím ukončení se vrátil zpět do zaměstnání, kde postupně pracoval jako vedoucí výroby, vedoucí účetní a naposledy jako ekonomický náměstek. V podniku působil až do jeho zrušení po roce 1989, kdy odešel do důchodu. V době natáčení (2023) žil ve Smržovce a věnoval se rodině, práci na zahradě a včelaření.