Mgr. Jitka Kulhánková

• „Vrátila jsem se domů. A už byl konec týdne [zřejmě 24. listopadu 1989]. Měl přijet syn zpátky ze školy. Byl večer, syn nepřicházel. Čekali jsme, mobily nebyly samozřejmě. A pak teda se vrátil v noci. Místní Státní bezpečnost nebo Veřejná bezpečnost chytala studenty, kteří vystupovali z pražského autobusu, a prohlíželi jim baťůžky. Tady bylo v tu dobu hrozně málo informací o tom, co se děje v Praze, v Občanském fóru, o celé té situaci centrální. Proto můj syn z Prahy vozil různé plakáty, tiskoviny, obrázky. Takže ho chytli, odvedli ho, jak my říkáme, na esenbárnu, což je v ulici I. P. Pavlova, kde nedávno zbourali celou tu budovu vedle Thermalu. A tam ho vyslýchali a poznamenali si všechno, co přivezl, proč to dělá. Ale on už předtím vozil různé materiály, takže informace z Prahy jsme měli. A tentokrát ho bohužel chytli. Vrátili ho v noci domů s tím, ať mu táta dá výprask. Táta mu samozřejmě výprask nedal, ale pochválil ho.“

• „Nás zasáhla ta normalizace mnohem silněji v tom, že už v roce 1969 můj muž [Vladimír Kulhánek] byl se zdůvodněním, že byl zakladatelem KANu, to znamená Klubu angažovaných nestraníků tady na Karlovarsku, spolu s Františkem Brožem, právníkem. Brož byl předseda, můj muž byl místopředseda. Tady na celém Karlovarsku můj muž jezdil, měli schůze a bylo to takové nadechnutí svobody. A potom když přišla normalizace, můj muž měl seznamy těch lidí, kteří do toho KANu chtěli vstoupit nebo vstoupili. Měl různé další materiály ohledně té situace a v době normalizace jsme to měli na půdě za trámem. A pak to můj muž radši všechno spálil, kdyby náhodou u nás byla prohlídka, našlo se to, aby nebyli ti lidé pronásledováni nebo nějak jinak kompromitováni. Takže to byl ten rok 1969. Můj muž tedy skončil jako učitel matematiky a fyziky. To už jsme učili oba na škole v Poštovní [ulici] v Tuhnicích. Já jsem byla těhotná. Ale nebral se ohled na žádné rodinné poměry. Naštěstí můj muž měl velmi rád manuální práci, především stavařinu, tak se přihlásil na místo mistra v Městském stavebním podniku tady v Karlových Varech a dostal partu zedníků. Můj muž si po večerech udělal večerní průmyslovku, tenkrát to bylo možné, tady v Karlových Varech. A pracoval tam na nějakém betonu, na betonové podlaze nebo co to tam dělali, jak mi vyprávěl. Ale přijel tam představitel města. A podivil se, že tento vyhozený učitel, tenkrát jim říkali kontrarevolucionáři, tak tahleta kontrarevolucionářská osoba tady vede skupinu zedníků. Vždyť by na ně mohl negativně působit! A proto můj muž okamžitě ještě během toho měsíce, kdy byla zkušební doba pro pracovníky přijaté do zaměstnání, byl okamžitě vyhozen. Drze mu nabídli, že může ve firmě pracovat jako dělník. Učitel, vysokoškolský matematik, fyzik. Naštěstí v Nejdku byla firma Armabeton a tam byli ochotni ho vzít do stavebnictví taky jako mistra. A od té doby pracoval dvacet let na stavbách tady v kraji. Hlavně v Nejdku stavěli česárnu a potom v Sokolově chemičku. Tak to byl rok 1969 pro naši rodinu.“

• „Vzhledem k tomu, že jsem se narodila v roce 1942, tak moje vzpomínky jsou velmi kusé a celou tu situaci znám hlavně z vyprávění rodičů. My jsme bydleli na Údolní ulici a tam, když byly nálety, si pamatuji, že jsme utíkali do krytu. Zřejmě byl v témže domě ve sklepě. Z toho mám jenom kusou vzpomínku, jak sedíme v koutě. Já vidím nahoře okýnko, tam padá odtamtud písek a vidím tam boty, jak tam běhají. A to je všechno. Od rodičů vím, že jsme se tísnili tam v tom koutě, mě drželi v náručí, proto, kdyby dostal ten dům zásah, abychom tam zůstali všichni tři, aby tedy nikdo z nás nezbyl.“

• „To byly vzadu desky, které my, prodavačky… My jsme tam byly tři prodavačky a paní vedoucí. A ty [podpultové desky] jsme nesměly prodávat, to ona si hlídala. Nanejvýš, když jsme řekli, že přijdou ti a ti známí… Jednou jsem se dopustila velkého prohřešku, protože v Karlových Varech hostovalo divadlo Semafor. A tenkrát jsme měli podpultové trojalbum Kytice, semaforského představení, do dneška je to nejúspěšnější semaforské představení a já ho hrozně miluju. A přišel Ferdinand Havlík, jestli náhodou nemáme Kytici. No to víte, že jsem běžela dozadu a že jsem mu ji přinesla. Jenomže potom samozřejmě celý semaforský ansámbl postupně přicházel a já jsem prodávala, prodávala, prodávala. Copak jsem mohla těmhletěm lidem odmítnout? Potom tedy paní vedoucí byla velmi rozčílená a nebyla jsem pochválena. Za to, že jsem Semaforu prodávala jeho produkt. Ale jinak třeba indické desky přicházely – a ty byly za stovku. To byly indické desky zalepené v igelitu. Ani my jsme je nesměly přehrávat. To bylo před Vánoci. A to už ti fanoušci chodili před Vánoci a ptali se, kdy už přijdou indické desky. Pak tedy, když přišlo zboží, tak se zamklo. Vždycky se zamykalo, přebíralo se zboží. Známá cedule: Příjem zboží. A potom tedy zase už byly seznamy, kdo si tu indickou desku může přijít koupit.“

• 1

Karlovy Vary, 11.03.2023

• 2

Karlovy Vary, 17.03.2023

• 3

Karlovy Vary, 20.03.2023

Do Karlových Varů zamířila z nouze, když ji nevzali na školu. Město se stalo jejím osudem

Jitka Kulhánková jako zaměstnankyně podniku Kancelářské stroje
zdroj: archiv pamětnice

Bývalá učitelka, lektorka a vydavatelka Jitka Kulhánková se narodila 18. září 1942 v Brně. Její otec Jiří Konárek měl právnické vzdělání a působil jako tajemník brněnského Svazu průmyslníků, matka Ludmila, rozená Hamalová, provozovala prestižní brněnský krejčovský salon. Rané vzpomínky Jitky Kulhánkové se týkají spojeneckého bombardování Brna v roce 1944, osvobození a příjezdu Rudé armády do Brna. Po válce se rodina přestěhovala do Hradce Králové, kde Jiří Konárek dále pracoval ve funkci tajemníka Svazu průmyslníků. Po únorovém převratu roku 1948 se však rodina musela vystěhovat z hradeckého bytu a přesídlila do Prahy, kde otec pracoval jako podnikový právník. Rodina nebyla přímo politicky pronásledována, přesto dívka měla stigma buržoazního původu. Po absolvování střední všeobecně vzdělávací školy roku 1960 nebyla přijata na herectví na DAMU ani na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, přestože na FF UK úspěšně složila přijímací zkoušky. Nastoupila na Pedagogický institut v Karlových Varech, kde si zvolila aprobaci čeština-ruština a později si přibrala ještě angličtinu. Již během studia (1963) se provdala za Jiřího Novotného, kterého znala z oddílu košíkové. Narodila se jim dcera Lucie, ale manželé se brzy rozvedli. Po absolvování školy nastoupila jako učitelka v učilišti v Chodově u Karlových Varů, později učila na karlovarské základní škole Antonína Zápotockého, na škole v Janáčkově (dnešní Poděbradské) ulici a na škole v Poštovní ulici. V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov a dávala ho k podpisu i kolegyním ve sborovně. Její kolega, pozdější manžel Vladimír Kulhánek (1939 – 2021), v téže době spoluzakládal karlovarskou pobočku Klubu angažovaných nestraníků. V roce 1969 byl proto vyhozen z učitelského místa a pracoval jako mistr zednické party v nejdeckém podniku Armabeton. Jitka Kulhánková byla propuštěna rok po návratu z mateřské dovolené (1973). Pracovala jako prodavačka v Supraphonu a poté jako lektorka obsluhy nově zaváděných kancelářských počítačů. Již v průběhu roku 1989 (před listopadem) využila nově zavedené možnosti drobného soukromého podnikání a soukromě vyučovala práci s počítačem. Od roku 1990 tuto mikrovýuku rozšířila také o výuku angličtiny. Manžel Vladimír Kulhánek se v roce 1990 angažoval v místní politice, stal se náměstkem karlovarského primátora a v roce 1996 byl zvolen do Senátu. Jitka Kulhánková začala v roce 1992 vydávat časopis Promenáda, informační měsíčník určený především návštěvníkům Karlových Varů, který vydávala až do roku 2014. Angažovala se v mnoha benefičních a charitativních projektech, mimo jiné zorganizovala benefiční štafetu na obnovu budovy karlovarského divadla, podílela se na projektu Páralparty za obnovu pavilonů v lázeňských lesích, podporovala SOS vesničky a místní pobočku Tyfloservisu. Je autorkou cestopisné knihy o Malém Tibetu s názvem Mizející Ladak a spoluautorkou dvou knižních vydání Posezení s Janem Burianem. Syn Petr Kulhánek byl karlovarským primátorem (v letech 2010–2018), nyní (od roku 2020) je hejtmanem Karlovarského kraje. Pamětnice zaznamenána v rámci finanční dotace poskytnuté Statutárním městem Karlovy Vary.