Jindřich Kubienka

• „Našel jsem ve schránce leták, který byl projevem Karla Kyncla. Odsuzuje v něm veškeré jednání generálního tajemníka Husáka, protestuje proti vpádu sovětských vojsk a celé Varšavské smlouvy. Ten leták se mi líbil, souhlasil jsem s ním a řekl jsem sekretářce, byla to sekretářka ředitele, aby mi ho tajně rozmnožila. Letáky jsem pak rozdal svým kamarádům, kteří s tím možná souhlasili, možná také ne, a požádal je, aby je rozmnožili a roznášeli dál. V letáku se uvádí, že generální tajemník se prakticky ztotožňuje s tím, aby na našem území byla dočasně dislokována sovětská armáda.“

• „Maminka jela po válce, hned jak to bylo možné, do koncentračního tábora Osvětim. Když se vrátila, říkala mi: ‚Heňo, ty tam nikdy nepojedeš. Nikdy to nesmíš vidět, co za zvěrstva se dělalo.‘ Takže maminka ten koncentrační tábor navštívila. Když jsem v dospělosti pátral, jak se otec dostal k odbojové činnosti, tak jsem navštívil i koncentrační tábor Osvětim. Zašel jsem tam také do archivu a shodou okolností jsem tam našel dopis, který napsal otec v lágru v Myslovicích, to byl takový předvoj koncentračního tábora Osvětim. Jedna verze dopisu byla v polském jazyce, druhá německy. Loučí se v něm s celou rodinou, loučí se se svým otcem, sestrou a loučí se i se mnou a s maminkou. V tom dopise vyslovil přání, aby mě vychovala v tom duchu, v jakém vyrůstal on. Tedy žádal, aby mě vychovávala v polském jazyce, pokud budou polské školy.“

• 1

Ostrava, 05.04.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 12.04.2022

• 3

Ostrava, 20.04.2022

Šířil letáky proti Husákovi. Když se obhajoval, soudce drtil brejličky

Jindřich Kubienka / přibližně 1970
zdroj: archiv Jindřicha Kubienky

Jindřich Kubienka se narodil 31. května 1942 v Karviné. Matka byla německé národnosti, otec Arnošt Kubienka se i za německé okupace hlásil k národnosti polské. Zapojil se do polského odboje. Nacisté ho v roce 1943 popravili v koncentračním táboře Osvětim. Jindřich se vyučil opravářem zemědělských strojů, dálkově vystudoval pěstitelství a chovatelství, udělal si maturitu. Pracoval na Státním statku Český Těšín. Na začátku šedesátých let vstoupil do KSČ. V roce 1968 podporoval reformní křídlo komunistů a obrodný proces. Také navrhoval, aby státní statek vrátil menší pozemky, které se špatně obdělávaly, původním vlastníkům. V létě 1969 rozšiřoval letáky, které vyzývaly k projevům nesouhlasu se sovětskou okupací a odsuzovaly nové vedení KSČ v čele s Gustávem Husákem. Skončil kvůli tomu před soudem. Karvinský soudce ho v lednu 1970 potrestal sedmi měsíci podmíněně na jeden rok za hanobení republiky, jejího čelného představitele a za hanobení státu světové socialistické soustavy. Po rozsudku nastoupil na farmě českotěšínského statku v Karviné. Pracoval mimo jiné jako agronom. V listopadu 1989 vstoupil v Karviné do Občanského fóra. Opakovaně byl zvolen zastupitelem Karviné za ODS. Působil také v celostátní komisi, která řešila restituce zemědělské půdy. V roce 2022 žil v Karviné. Hlásil se k polské národnosti.