Anna Kršková

• „Dřív se chodilo od Brosigů rovnou nahoru, ale teď je to zarostlé, že se tam nedostanete, a ten dům už je pryč. Jak jsme se to dozvěděli, tak jsme šli pět děvčat nahoru k tomu domu. Přes seno jsme viděly ležet dvě holky, prsa měly uřezané a jejich máma tam stála, ale taky už byla mrtvá. Chlapec ještě žil a lezl pod postel, ale pak taky umřel. A tak jsou všichni čtyři pochováni v Kopřivné. Já už jsem u toho hrobu třikrát byla, ale jestli ještě existuje, to nevím.“

• „Táta na vojně pomáhal vařit, a jak ho potom nepotřebovali, tak ho pustili domů. Šel pěšky lesem. Já jsem akorát sloužila na rychtě a tlapala zelí. Přišla jedna paní a říká, ať jdu domů, že přišel můj táta. Tak jsem šla domů. Potom se mě lidé ptali, co domů přinesl. Já jsem říkala, že akorát jednu deku a pod tou spal v lese. Nic víc.“

• 1

Zábřeh, 15.02.2019

Anna Matysová (Kršková)
zdroj: archiv pamětnice

Anna Kršková, za svobodna Matysová, se narodila 11. července 1928 v německé obci Hynčice nad Moravou (německy Heinzendorf an der March, od roku 1949 osada Hanušovic). Pochází z národnostně smíšeného manželství Čecha a Němky. Její otec za války narukoval do wehrmachtu. Zařadili ho prý jako pomocníka v polní kuchyni a prošel pak východní frontou, odkud si z Ruska odvezl omrzliny, a také sloužil ve východní Africe, kde se zase dlouho léčil z malárie. Krátce po osvobození pak otec strávil nějaký čas v internaci v Šumperku. Díky českým kořenům ale rodinu nezařadili do odsunu Němců. Anna se tak stala svědkem odchodu původního obyvatelstva, příchodu nových osadníků, ale také divoké poválečné doby, kdy v srpnu 1945 na vlastní oči viděla následky brutální čtyřnásobné vraždy rodiny Krusche ve vedlejší a dnes již zaniklé osadě Štolnava (Prameny, německy Stollenhau). V roce 1953 se provdala za Čecha Josefa Kršku, s nímž se pak přestěhovali do Zábřehu, kde se jim v letech 1955 až 1961 narodily tři děti a kde Anna Kršková bydlela i v roce 2019. Anna Kršková zemřela v únoru 2021.