Věra Krejčíková

• "Když jsme chodili na procházky, tak se už všude zdravilo Heil Hitler. I s tou rukou. Teta to nezdravila, takže když jsme šli, tak říkala Heil Hitler, piva litr. Jako bonmot. Já jsem nezdravila, protože teta nezdravila a Hugo vždycky říkal: ‚Marie, tebe zavřou.‘"

• "Pak už to bylo všechno ve znamení poněmčení. Kdo chtěl trochu uspět, tak s nimi musel sympatizovat. Můj tatínek neměl Němce rád, ať to byl Němec jako Němec, pro něj to byl Němec. Jednou řekl: ‚Žádné copánky a žádné zdravení Heil Hitler a víc si nepřeju.‘ Teta když mluvila německy, tak Hugo říkal: ‚Nemluv tak před tou holkou, vždyť nás ten Otakar rozpráší.‘"

• "Byl rozkaz, že v každém domě musí být nějaký německý voják. U nás tam byli ve sklepě dva mladí Němci s kulometem, který spravovali, protože ho měli porouchaný. Byli to takoví dva mladí kluci, asi se i trochu báli. Byli u nás až do osvobození. Maminka je potom odvezla na Pankrác, kde je předala to toho sběrného tábora. Vypověděla, že byli u nás ve sklepě, spravovali kulomet a nikomu neublížili. Tam byly různé sorty, tak tam byla Omenská a ta si je stáhla. Po létech nám přišel pohled a tam bylo: ‚Děkujeme, jsme doma.‘ Tak to nás potěšilo, protože to byli takoví ušouni. Ještě spíš patřili do školy."

• "Naproti v domě bylo lahůdkářství. Tam měli malou dceru, starou jako já, a my jsme se spolu kamarádily. Bylo to takové, že oni potom přišli do odsunu. Měli ty vozíky s padesáti kilogramy, se kterými táhli k hranici. Oni táhli k hranici v noci a já jsem vždycky obdivovala její dirndl. A ráno jsem šla pro mléko a všechno bylo zavřené. Pod vrátky jsem měla položený ten dirndl, takže ona mi ho vlastně... Já jsem nevěděla, že jedou tak brzy a v noci. A ona mi ten dirndl pod ty vrátka prostě dala. Já jsem brečela."

• 1

Zruč nad Sázavou, 20.06.2023

Pocitvý člověk se neměl čeho bát

Věra Krejčíková, 20. června 2023
zdroj: Post Bellum

Věra Krejčíková se narodila 22. srpna 1936 v Nymburce. Vyrůstala v Praze na Kačerově, kde také chodila do místní základní školy. Matka Elsa Hamtilová se starala o domácnost, otec Otakar Hemiš pracoval jako slévač kovů. Silně se vyhraňoval proti všemu německému, což komplikovalo vztahy s rodinou jeho manželky, která byla z části německá. Válku rodina prožila v pražském Kačerově. Ve sklepě domu uchovávali lidi pronásledované nacisty včetně bratrance, který zběhl z německé armády. Po vypuknutí pražského povstání bojoval otec Věry Krejčíkové na barikádách a maminka se starala o dva mladé německé vojáky, kteří u nich našli útočiště. Sama pamětnice pak pomáhala ošetřovat přeživší koncentračních táborů. Věra Krejčíková vstoupila do komunistické strany a až do důchodu pracovala v odborech, kde měla na starosti podnikovou rekreaci. V roce 2023 žila v domově pro seniory ve Zruči nad Sázavou.