Marie Koutná

• „U branky jsem viděla tři chlapy v kožených kabátech a kloboukách. Zvonili. Přišla jim otevřít služebná. Oni přišli pro pana Runčíka. Jeho manželka byla v jiném stavu a byla u rodičů. Říkala mi to pak jejich služebná. On jí chtěl něco napsat. Popadl tužku a oni ho přes ty ruce vzali, takže to nemohl napsat. Dali ho do auta a odjeli. Zemřel někde v koncentráku.“

• „Od těch Židů jsme v noci stěhovali věci k nám přes plot. Já jsem byla na plotě, brala jsem to od nich a podávala jsem to dolů. Tam byly takové dřevníčky, do nich se to ukládalo. Tam v koších měli ti Židé plno věcí, protože museli pryč. Němcům se ta jejich vila líbila, tak ji zabrali.“

• „Abych si vydělala na svačinu, tak tam bydleli nějací Čenkovičovi, a já jsem jim nosila vodu. Z kašny po schodech jsem šla nahoru, tam tekla kašna. Oni měli na dvoře nádrž. Jejich baráček sahal k cestě, kde měli okapovou rouru. Do té roury jsem lila vodu, kterou jsem přinesla z kašny. Teklo to do nádrže a oni s tím zalévali zahrádku. Paní Čenkovičová mi pak na Vánoce ušila šaty, ale já je nerada nosila, byly jako pytel. Ale maminka byla ráda, že jsem to měla, byly teplé. Tak jsem tu vodu nosila a šla jsem třeba čtyřicetkrát s konví. Že jsem to tam nalila za padesát haléřů. Pak jsem si mohla koupit dva rohlíky.“

• 1

Choceň, 02.12.2022

V noci pomáhala Židům stěhovat majetek přes plot

Marie Koutná, kolem roku 1950
zdroj: archiv pamětníka

Marie Koutná se narodila ve skromných poměrech 6. února 1926 v Ratajích nad Sázavou. Rodiče Antonín (narozený 1894) a Antonie (1896-1947) Brůhovi pracovali v hospodářství u místního sedláka. Marie měla bratra Josefa, narozeného v roce 1922, a sestru Julii, narozenou 1932. Děti musely pomáhat v malém domácím hospodářství. Marie často třeba nosila vodu, pásla kozu nebo zatápěla v kamnech. S láskou vzpomínala na školu a milosrdnou paní učitelku, která se s chudými dětmi dělila o svoji svačinu Byla zvyklá odmalička pracovat. Nošením vody si Marie vydělala na rohlíky, později si z výdělku za sbírání lesních jahod pořídila nové boty. Protože rodina neměla peníze na další studium, skončila vzdělávání základní školou. To už byla válka. Když sloužila v jedné místní rodině, pomáhala stěhovat místním Židům přes plot majetek do úschovy. Viděla také zatčení jednoho ze sousedů gestapem. Marie za války pracovala jako pomocná síla v kuchyni ratajského penzionu. Jednou tam přišli do kuchyně němečtí vojáci vyšetřovat krádež másla, ke které se nakonec přiznal kuchař. Budoucího manžela Jaroslava Koutného (1925-2013) poznala při práci na poli. Jaroslav se na vojně roku 1947 přihlásil na práci do dolů, aby vydělal peníze. Marie zatím bydlela a pracovala v Chocni a v roce 1949 se vzali. Z dětského domova si adoptovali syna Petra, narozeného v roce 1952. Manžel pracoval na dráze v topírně, Marie jako uklízečka a kuchařka v mateřské škole, na mandlu, jako dělnice v Orličanu. V roce 2022 žila pamětnice v Chocni a mladé generaci vzkázala: „Važte si svobody a míru!“