Zdena Komrsková

• „Nejsem si vědoma, že by existovali lidé, kteří by nás provázeli. Je pravda, že například když jsme v roce 1973 cestovaly do Spojených států na čtrnáctidenní pobyt se soutěží, tak jsme byly docela náročně poučovány, jakým způsobem se máme chovat, jakým způsobem vystupovat, když nás osloví někdo cizí, jak to máme nahlásit, a tak dále. To bylo před cestou, ale jinak si nejsem vědoma, že by nás někdo ovlivňoval.“

• „Soutěže ve sportovní gymnastice za mé kariéry probíhaly, když byly na evropské nebo světové úrovni, rozdělené na dva bloky, východní a západní. Byly jsme k tomu vedeny. Neznamenalo to, že se nesmíme bavit s cvičenkami ze Západu, z Francie, Spojených států, nikdo nám to oficiálně nezakázal. Ale neoficiálně se vědělo, že gymnastičtí rozhodčí rozlišují východní blok a západní blok.“

• „Myslím si, že ještě v tom sedmdesátém druhém roce tam ty tlaky rozhodčích byly, bylo to rozdělené na Východ a Západ. Sportovní gymnastika je subjektivně hodnocený sport a projevuje se to dodnes, přestože rozhodčí mají dnes vymezené úzké mantinely pro své hodnocení. Musí rozhodovat podle pravidel. Když se od nich odchýlí, jsou jim udělované žluté a červené karty, mohou být i vyloučeni. V době, když jsem já závodila, se samozřejmě soutěžilo podle pravidel, která museli rozhodčí dodržovat, ale měli větší možnosti rozptylu bodování. Takže se domnívám, že hodnocení bylo více subjektivní.“

• 1

Zlín, 17.04.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Sportovní Příběhy 20. století

Sport mě naučil vážit si toho, když se něco povede

Komrskova__OH 1972 Mnichov, vpravo vzperac Pavlase (historic)
Zdena Komrsková
zdroj: Paměť národa

Zdena Komrsková se narodila v roce 1957 ve Vsetíně. Dětství prožila ve Valašském Meziříčí. Nesmírně živé dítě maminka zapsala v roce 1966 do oddílu sportovní gymnastiky vedeného Milošem Bortelem. Po všech stránkách na sebe i na své svěřence přísný a důsledný trenér přivedl Zdenu Komrskovou k prvním vítězstvím na mistrovství republiky a v roce 1971 na mistrovství Evropy v Tallinnu. V roce 1972 reprezentovala na letních olympijských hrách v Mnichově, získala páté místo ve víceboji družstev a dvacáté sedmé místo ve víceboji. Celkem zvítězila v pěti mistrovstvích republiky. Později trénovala pod vedením Slávky a Vítka Matlochových a Věry Čáslavské. Roku 1975 musela po zranění kolene ukončit aktivní sportovní kariéru. Vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze a věnovala se pedagogické činnosti v Klatovech a Roudnici nad Labem. Na konci osmdesátých let přijala se svým manželem Janem trenérské místo v nově vznikajícím gymnastickém centru ve Zlíně. Zdena Komrsková s manželem vychovali tři dcery, Lucii, Janu a Anetu. Všechny se staly aktivními sportovkyněmi v gymnastice a atletice. Jana reprezentovala na letních olympijských hrách v Sydney a Aténách. Komrskovi založili v roce 2013 ve Zlíně Sportovní akademii pro děti.