Agáta Kolínková

• „Ten sedlák byl starosta vesnice. A byl to velkej nacista. A proto dostal ty pracovní síly takhle lehce. On se pak v pětačtyřicátym oběsil… Měla jsem na starosti 13 krav, dojit, kydat, žrádlo přivézt, ráno pro jetel. Za 10 minut 4 jsme vstávali, v 6 hodin jsme šli na pole. Večer jsme přišli domů, pak se musel udělat dobytek, slepice, prasata, krávy, všecko. V půl desáté se šlo spát. Každý den, tři roky. Akorát jednou za týden jsem se mohla jet domů vykoupat. Ale já byla tenkrát mladá, mně to nevadilo.“

• „Já jsem měla tu mlíkárnu zrovna tady v Husovce. Šla jsem tam v pět hodin ráno a ten šofér, co přivez mlíko, na mě volal: ‚Rusáci jsou tady, Rusáci jsou tady!‘ Já koukala, nevěděla kde, co, a on říkal: ‚Všechno stírej!‘ Lidé totiž popisovali výlohy obchodů vzkazy okupantům. ‚Vymažte to, voni do toho střílej, do těch výloh.‘ Já furt hadrem mazala, co tam napsali ti, co šli okolo.“

• „To bylo okresní město a jednou za týden ve středu se sešli v tamní hospodě učitel, farář, doktor, někdo od soudu, tihle papaláši, ti vyšší v tom okresním městě. A tam se politizovalo. A protože to bylo už v době henleinovců, hitlerovců a byl tam špicl, který to slyšel, a tak to udal. Tak henleinovci ho zavřeli, protože měl řeči proti. Pak se vrátil zase do Horšovského Týna. No jo, to se vrátil. To byli hitlerovci. A potom… můžu to říct. V květnu bylo všechno dobrý a v říjnu přišli komunisti a zase ho sebrali. Zase na tři neděle do Domažlic, zase nás vykrádali – obrazy, příbory, co potřebovali. Pak ho zase pustili, protože měl průkaz antifašisty. Pak mu vrátili akorát rentgen, protože z tý ordinace všechno si vzali, ale rentgen chtěl zpátky, ten dostal, ale třeba zubařskou židli vyhodili z okna, dva roky ta židle ležela na dvoře.“

• 1

v Chomutově, 29.08.2016

V květnu 1945 bylo všechno dobrý a v říjnu přišli komunisti

Agáta Kolínková - dobové foto
zdroj: Archiv pamětníka

Agáta Kolínková, dívčím jménem Petričevićová, se narodila 10. září 1927 v Horšovském Týně jako nejmladší ze tří sester do rodiny lékaře Paula Petričeviće. Agáta vyrůstala ve vile, ke které patřil rozlehlý sad. Tatínek měl soukromou ordinaci se zubní laboratoří a rentgenem. Bezstarostná školní léta na obecné a měšťanské škole vystřídalo nucené pracovní nasazení u sedláka v Meclově, kde strávila Agáta tři roky (1941–1944). Problémy začínala mít rodina už v době, kdy sílila moc sudetoněmecké strany. Ty vyvrcholily zatčením otce a jeho následným nasazením v Chlumu Svaté Máří. Po osvobození Horšovkého Týna americkou armádou dostal otec povolení ke vstupu do americké zóny a přijel za rodinou. Brzy po osvobození odvezli otce do Domažlic místní komunisté, kteří dočasného chaosu v pohraničí využívali k vlastnímu obohacení. Díky antifašistickému průkazu se posléze mohl vrátit. Poté co moc v zemi převzala komunistická strana, byl nepohodlný doktor Petričević přeložen lékařskou komorou do Radonic v severních Čechách. Agáta začala pracovat na státním statku ve Vintířově jako účetní a seznámila se tam se svým budoucím manželem. V roce 1950 se vzali a odstěhovali se do Chomutova. Tam pracovala jako prodavačka v potravinách. Se svým mužem vychovali dvě děti, Milana a Libušku.