Jan Klenotič

Život mě naučil vážit si půdy a poctivě pracovat

Jan Klenotič, 2022
Jan Klenotič, 2022
zdroj: Post Bellum

Jan Klenotič se narodil 2. května 1937 ve vsi Tichý Potok na východním Slovensku. Rodina byla řeckokatolického vyznání, doma se mluvilo rusínsky. Otec pamětníka Jan Klenotič se za války zapojil do bojů proti nacistům, pobýval prý v Sovětském svazu a po návratu se dal k partyzánům. V roce 1946 se rodina v rámci dosidlování pohraničí přestěhovala do Skřivánkova, osady města Zlaté Hory (dříve Cukmantl). Nějakou dobu žili společně s původními německými majiteli domu. Po jejich odsunu se starali o malé hospodářství. Otec nikdy nevstoupil do komunistické strany a v době kolektivizace rodina nadále soukromě hospodařila. Janovo dětství se odehrávalo ve znamení práce a starosti o tři mladší sourozence. Studovat nemohl. Vojenská služba pamětníka v letech 1956–1958 byla poznamenána protikomunistickým povstáním v Maďarsku a zvýšenou pohotovostí jednotek. V roce 1958 proběhla úprava československo-polských hranic a Skřivánkov připadl Polsku. Rodiče se vrátili na Slovensko a Jan Klenotič tak přišel podruhé o domov. Tou dobou již byl ženatý a s manželkou Helenou (roz. Trnkovou) a nejmladším synem se po čase odstěhovali do Sobotína u Šumperka. Postupně se jim narodili další dva synové. Pamětník pracoval v místním JZD, celý život se věnoval zemědělství. V roce 2022 žil v Sobotíně.