Marie Kacrová

Zachránili jí život a přijali do rodiny

Marie Kacrová
Marie Kacrová
zdroj: archiv rodiny

Marie Kacrová se narodila 7. srpna 1938 jako starší ze dvou dětí rodičům Antonínovi a Evženii Bohatým v obci Libánovka na Volyni v tehdejším Polsku (dnes území Ukrajiny). Oba rodiče byli volyňští Češi. Rodina bydlela na hospodářství s dvaceti hektary polností společně s prarodiči pamětnice Annou a Vincencem Bohatými. Za druhé světové války prarodiče ukrývali židovské děvče Mindlu Švarcovou. Zachránili jí tak život, protože kromě jedné sestry celou její rodinu nacisté povraždili. V březnu 1944 otec narukoval do československého armádního sboru. V bojích o Dukelský průsmyk utrpěl střelné zranění. Po tříměsíční léčbě prošel těžkými boji na území Slovenska a Moravy. Po demobilizaci se vrátil zpět do Libánovky, kde ho málem ubili banderovci. Po válce rodina Mindle Švarcové na úřadech změnila jméno na Emílii Bohatou a všichni pak v roce 1947 reemigrovali do Československa. Emílie se s Annou Bohatou usadila ve Strachotíně na jižní Moravě. V roce 1952 Anna Bohatá zemřela a všichni její potomci a zákonití dědicově se zřekli jejího majetku ve prospěch Emílie. Marie se s rodiči usadila na hospodářství v Úsově. Krátce poté na operačním stole olomoucké nemocnice zemřel její pětiletý bratr Vítězslav. Během kolektivizace otci hrozili vězením, a tak z obav o osud rodiny vstoupil do jednotného zemědělského družstva (JZD). Marie pak mohla studovat pouze v zemědělství. Nastoupila proto do zemědělské školy ve vzdálených Horních Heřmanicích. Tu ale nedokončila, protože maminka těžce onemocněla a otec nezvládal starost o domácnost. Vrátila se proto zpět do Úsova, kde pracovala jako dělnice v JZD a později v Mezu Mohelnice. V roce 1957 se vdala za Karla Kacra, s nímž se po přestavbě domu přestěhovala do vedlejší Klopiny, kde se jim postupně narodily tři děti – Karel, Antonín a Jana. Marie Kacrová zůstala v úzkém styku s Emílií (Mindlou). Vždy ji považovala za svou jedinou sestru. V roce 2015 na izraelském velvyslanectví jako poslední očitý svědek převzala diplom s titulem Spravedlivý mezi národy udělený in memoriam Anně a Vincenci Bohatým. V době natáčení v roce 2023 bydlela v Klopině.