Eva Jourová

• „Zatkli ho ráno v pět hodin.” – „Pamatujete si na to?“ – „8. listopadu. Pamatuju si to. To bylo úterý, dokonce i den si pamatuju. Vtrhlo k nám snad deset lidí, strašná spousta. V každém patře stáli – to nám pak říkali nájemníci – dva chlapíci s nějakými zbraněmi. Babičku dole, kde bydlela s dědou, zamkli a řekli, že nesmí jít ven. Tátu ráno vytáhli z postele. Když se oblíkl, asi čtyři ho odvedli. Babička s dědou říkali, že ho viděli ještě oknem, jak ho vedou do auta. Spousta lidí šla okolo něj a vedli ho do auta. A nám tam zůstalo asi osm lidí, plný byt. Ti to převrátili zhůru nohama. Byli tam až do odpoledne. Potom sebrali mámu, aby jela s nimi. Odvezli ji na chatu a převrátili i chatu vzhůru nohama. Tam našli pistoli, co táta měl, u toho zbrojní pas, měl ji legálně drženou, po válce si o to zažádal. My máme [chatu] pod kopci, pod lesy, pod Brdy. Tenkrát ji chtěl dostat na povolenku. Pak to taky proti němu použili jako zbraň, že měla sloužit nějakému účelu. Taky tam byla vystavená.“

• „Doktorku Horákovou zatkli nějak v září, pamatuju se, my jsme byli s tátou venku na chatě. Přijela máma, přivezla mu peníze a nějaké věci a proboha ho prosila, aby vzal bratra a aby odešli. Táta tenkrát říkal, že nemá důvod odcházet, protože zaprvé nic nedělal a za druhé, že nění krysa a nebude opouštět loď, když se potápí. To ještě měl možnost, neodešel. Pak už jsme věděli, že se stahuje síť, protože v ulici postávali chlapíci, byly tam auťáky. Asi čtrnáct dní před tátovým zatčením přišel strýc a přemlouval ho, že má někde auto, o kterým nikdo neví, aby šel s ním. Že aby mohl ještě odejít. To už táta věděl, že jdou po něm. Čekal zatčení, lidi okolo zatýkali. To už se vědělo.“ – „A znovu odmítnul.“ – „Ano“

• 1

byt pamětnice - Praha 1, 28.11.2017

• 2

Semknutá rodina pomohla otci přežít kriminál

Eva Jourová se narodila 17. dubna 1938 v Praze jako dcera národněsocialistického politika Josefa Nestávala. Její otec byl poprvé uvězněn nacisty v roce 1940 za spolupráci s odobojovou organizací Obrana národa a propuštěn na konci války. Po válce pracoval jako ředitel Ústředního svazu nemocenských pojišťoven a znovu se angažoval v Československé straně národně socialistické. V listopadu 1949 byl zatčen a souzen v procesu se skupinou Milady Horákové. Byl odsouzen na doživotí v době, kdy Eva dokončovala základní školu. Jako dcera politického vězně nemohla studovat a začala pracovat jako zubní instrumentářka, později sálová sestra na stomatologické klinice. Dálkově vystudovala gymnázium a střední zdravotnickou školu. Otec Josef Nestával se dočkal propuštění až v listopadu 1963, o dva roky později se Eva provdala. Má jednoho syna. Dodnes žije v bytě ve Valentinské ulici, kde od dětství vyrůstala. Je členkou Klubu dr. Milady Horákové.