PhDr. Josef Josefík

• „Vzpomínám si třeba na bizarní situaci, která mi ukázala rozsah té zvrácenosti režimu a jeho sílu, kterou jsem vůbec nepředpokládal. Předpokládal jsem, že jsem sledován a že někdo z mého okolí na mě donáší, že kolportuji ty nelegální tiskoviny. Ale tato situace mě překvapila. Bylo to v souvislosti s nějakým Palachovým výročím. Předpokládalo se, že se lidé tohoto typu budou někde shromažďovat. A toho dne si mě zavolal kádrovák, v kanceláři čekali dva pánové v baloňácích a řekli mi, že mám celý den zákaz opouštění budovy divadla. A ti dva tajní – a to mě ohromilo – skutečně stáli každý v jednom koutě prázdného jeviště, kde jsme stavěli na představení, a po celou tu dobu, co jsem byl zapojen do toho procesu, tak stáli a hlídali. Přitom já jsem se považoval za naprosto řadového, bezvýznamného vzpurníka. A kladl jsem si otázku: ,Dobře, když na mě jsou nasazeni dva pánové, jak to vypadá u lidí mnohem významnějších v tom opozičním hnutí?‘ Tak to jsem na jedné straně pocítil, že i takové zdánlivě bezvýznamné věci, jako je přepisování materiálu na stroji, asi smysl má, když to vyvolává takovouhle pozornost. A na druhé straně mě skutečně ohromilo, jaké množství agentů existuje, když na mě jsou nasazeni toho dne dva.“

• „Situace se vyvinula tak, že si mě zavolal vedoucí školního odboru a říkal: ,Tak vy tady teďka vedete tu manželskou poradnu a pracujete s mládeží, tak bude nezbytné, abyste v místním tisku veřejně odsoudil Chartu 77.‘ No a já jsem to odmítl, že to nepovažuju za vhodnou cestu takovýto materiál odmítat a že je především třeba ho publikovat. A potom, ať se lidé rozhodnou, jestli s ním budou, nebo nebudou souhlasit. Ale nemohou požadovat odsouzení předem, aniž bych poskytl publiku možnost se s tím materiálem seznámit. Snažil jsem se skutečně argumentovat, proč je nezbytné takovýto materiál zveřejnit a proč je naprosto vyloučeno, abych já ho odsoudil. Očekával jsem, jakou reakci to vyvolá, nicméně i tak mě překvapilo, že jsem výpověď dostal ještě ten den.“

• „Tehdy jsem se dostal do hledáčku policie, neboť jsem si při té příležitosti pořídil v trafice takzvaný benzín do zapalovačů, což byly takové malé ampulky, které když se propíchly špendlíkem, tak se tou ampulkou dal ten benzín vystříknout. A já jsem stál mezi spolužáky při tom slavnostním průvodu a stříknul jsem na ty lampióny a celá řada těch lampiónů se vznítila. Byl jsem dopaden uniformovaným policistou, předveden do školy a paní ředitelka, která byla velmi přísná, tak říkala policistovi: ,Ale to je vyloučeno, to je náš nejlepší student! A je to předseda třídy!‘ A já mám pocit, že pro nedostatek důkazů, patrně, jsem byl tehdy omilostněn paní ředitelkou. Anebo jsem dostal facku, to už si nejsem tak docela jistý.“

• 1

Po Chartě jsem pocítil, že i zdánlivě bezvýznamné věci mají smysl

Josef Josefík v roce 1990
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Josefík se narodil 2. září 1949 v Ostravě-Zábřehu. Vyrůstal v Přerově, kde jeho otec pracoval jako středoškolský učitel češtiny, němčiny a dějepisu. Počátkem 50. let přišli prarodiče o hospodářství. Pamětník vystudoval střední školu zemědělskou a v roce 1968 nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Jihlavě (dnes Vysoká škola polytechnická Jihlava, VŠPJ). Následující rok přestoupil na studium psychologie v Brně, to úspěšně zakončil v roce 1974. Po studiích pracoval v psychologické poradně ve Žďáru nad Sázavou, v roce 1977 však o místo přišel. Stalo se tak poté, co se vyslovil pro zveřejnění prohlášení Charty 77. Následoval zákaz provozování psychologické praxe a problém sehnat jakékoliv zaměstnání. Nakonec se stal kulisákem v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora (dnes Moravské divadlo). Během svého působení v Olomouci se věnoval přepisu a šíření samizdatů, čímž se dostal do hledáčku StB. Na pozici kulisáka, respektive „dělníka-stavěče“ setrval následujících 13 let, až do sametové revoluce, po které se stal ředitelem divadla. K práci psychologa se již nevrátil. V době natáčení rozhovoru (2021) žil Josef Josefík v Praze.