Jan Janata

• „A já jsem byl vedený jako syn kulaka, protože ten zvolený úsekář, který měl od prvního ledna fungovat, nakonec nenastoupil a začínal duben, myslelo se, že bude jaro, ono jaro nebylo stejně, bylo pozdě. Já měl nastoupit místo něj, ale byl jsem vedený jako nebezpečí, že bych mohl škodit JZD. Tak mě sledoval příslušník SNB, ale měl naštěstí pro mě dost dobré informátory, takže se neprokázalo, že bych měl chuť škodit.“

• „Tátu chtěli v květnu 1953 vystěhovat, měli určitě sehnáno spoustu podpisů. Ale přišli k jedné paní, která měla asi čtyři hektary, malé hospodářství, všechno plnili, zvládali, dva zdraví lidé, žádný problém. Když k nim přišli a chtěli ten podpis – lidi se bolševika báli, radši by toho Janatu vystěhovali, ať je pokoj a netrápit se s tím - ale tahle paní byla věřící katolička a povídala lidem: ‚My to nemůžeme podepsat kvůli těm dětem.‘ A ono to snad přeci jen nějak zabralo, za čtrnáct dní nato přišla měnová reforma, ale bolševik vedl tátu kulakem dál. Když jsem se šel před dvěma roky podívat do archivu v Semilech, že hledám tyto kulaky, tak jsem zjistil, že táta byl vedený ještě v roce 1958, a to už od 1. 1. 1958 začal kolchoz podruhé a doopravdy.“

• „Jednou to bylo velice nepříjemné. Bylo příbuzenstvo a pro ty byla potřeba také nějaká podpora. První dva válečné roky byly v Podkrkonoší strašně vlhké, takže byl problém se sklizní. Sláma prášila, a tak co bylo přebytečné, dali do beden v pytlích, a zarovnali to touto slámou. Táta se domníval, že když to bude prášit, nebudou se v tom chtít vrtat. Ale tenhle (revizor) byl dobrej, zrovna si tam našel příhodnou tyčku a celou slámu propíchl. Začal systematicky od jedné strany a kdyby býval ještě jednou píchl, už by byl na té bedně. Táta by skutečně dopadl špatně.“

• 1

Jilemnice, 09.12.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Ze vsi je chtěli komunisti vystěhovat, zachránila je sousedka

Jan Janata v roce 1962
zdroj: Archiv pamětníka

Jan Janata se narodil 28. září 1936 v Kruhu u Jilemnice. Jeho rodina zde vedla hospodářský statek už od 18. století. Během protektorátu na statek chodily rekvizice kvůli obilí, jedna z kontrol málem odhalila ukryté zásoby, za což hrozil trest smrti. Za druhé světové války nacisté věznili pamětníkova strýce Josefa Václavíka, který byl aktivní ve vrchlabské sokolské obci. Strýce později jako třídního nepřítele téměř deset let věznil i komunistický režim. Ten také označil pamětníkova otce v roce 1953 za kulaka a místní straničtí funkcionáři plánovali rodinu z Kruhu vystěhovat. Janatovy zachránila sousedka Božena Pacholíková, která odmítla podepsat dopis o vystěhování. Jan Janata absolvoval zemědělské učiliště v Jánské u České Kamenice a poté nastoupil v Kruhu do JZD jako úsekář. Později z družstva odešel a jezdil jako kočí na zámku Sychrov. V roce 1962 se oženil s Marií Blažkovou, jejíž otec odmítal vstoupit do družstva a komunisté jej zavřeli. Narodil se jim syn Pavel a dcera Mirka. Po sametové revoluci se oběma manželům vrátily jejich rodinné pozemky a statky, rozhodli se je sloučit a začali na nich zemědělsky podnikat. V roce 2022 žil pamětník v Kruhu. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře Libereckého kraje a Nadačního fondu ŠKODA AUTO.