František Janačík

• "Najednou z ničeho nic přijeli dva gazíky. Z toho vystoupila zhruba tak polovina velení naší roty a náš tehdejší politruk. Nepamatuji si na jeho jméno, bohužel, byl k nám odněkud přeřazen. Říkalo se za trest, strašně chlastal a byl ožralej i v ten den, kdy k nám přijeli. Přijeli nám v podstatě osobně vysvětlit, že nové společenské poměry začínají nabývat konkrétních podob, že se s tím musíme nějak umět vypořádat a že jsme teď jako vojáci obzvlášť zranitelní před špiony ze západních mocností a musíme si dávat na všechny pozor, zejména na všechny disidenty. Jestli jsme už někdy slyšeli o Havlovi, tak na toho Havla obzvlášť pozor! 'Kdybyste ho tady někdy viděli za plotem, tak to prosím vás okamžitě musíte nahlásit!' A prostě v tomhle absurdním duchu jsme stáli čtyři vojáci uprostřed té naší buňky. Oni nás oba obstoupili v těch šesti sedmi lidech. Tak tam prostě z očí do očí, tak ze dvou metrů vysvětlovali tyhle absurdity. My jsme se snažili nesmát a říkali jsme: 'Ano, samozřejmě, dáme si pozor na Havla a všechny disidenty a samozřejmě všechny budeme hlásit.' A teď ten ožralej politruk říkal: 'A musíte se umět i bránit, hoši!' - 'Jak to myslíte?' - 'No musíte umět nějaké základy nějakého juda třeba, nebo karate.' - 'To neumíme.' - 'Já vás to naučím!' Teď jak byl takhle ožralej, tak si i vytáhl kolegu. Říká: 'Zkus na mě zaútočit nožem.' On to jako zkusil a on se netrefil, švihl tam sebou o zem. Tak se tam začal sbírat a říkal: 'No tak takhle se prostě musíte ubránit pokaždé. A ještě umím jeden chvat,' a udělal nám tam asi hodinovou scénku, při které jsme se nemohli smát, a mlátil tam sebou o zem."

• "V podstatě tam došlo k incidentu, kdy kluci, kteří museli zůstat v kasárnách na Nový rok, povzbuzeni nějakým alkoholem a celou tou pozitivní náladou si chtěli jít o půlnoci zazpívat hymnu na buzerák. A tenhle člověk - kapitán Andrejčo - ten je v podstatě zastavil ve dveřích. My jsme byli v prvním patře. Chodilo se po schodech dolů. Tak on je zastavil v mezaninu a namířil na ně ostře nabitou pistoli. Řekl jim, že prostě žádnou hymnu zpívat nebudou a že žádnému Havlovi nebudou provolávat slávu. A že prostě komunisti se udrží a on si najde každého, kdo si myslí, že to tak není. A že klidně někoho zastřelí, klidně tady na schodech, jestli bude chtít jít zpívat. Ti, co tam byli, tak mu to věřili. Ten člověk byl opravdu zlej. Všichni vojáci včetně mě měli s kapitánem Andrejčem nějaký problém, protože on ty problémy rád vytvářel. Byl to velící důstojník. Jak se říká lidově, byla to svině, a tak si nezazpívali. Sklonili se před nabitou pistolí a vrátili se zpátky. Mysleli si o tom svoje."

• 1

Hradec Králové, 30.01.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Máme si dát pozor na disidenty a obzvláště na toho Havla

František Janačík se narodil 1. června 1969 v Albury v Novém Jižním Walesu v Austrálii. Rodiče do Austrálie emigrovali po sovětské okupaci roku 1968, rok po narození syna Františka přivedli na svět dceru. Roku 1973 se celá rodina vrátila do Československa. Rodiče se pak po třech letech rozvedli. Otec František začal pracovat v dole na těžbu uranu v Dolní Rožínce. Matka Eva nastoupila na směnný provoz ve sklárnách v Novém Boru. Pamětník a sestra pak žili společně s maminkou a jejími rodiči v Novém Boru. František se musel naučit mluvit česky, trvalo mu to prý zhruba do sedmi let. Po absolvování základní školy nastoupil na gymnázium v Teplicích. S cejchem dítěte emigrantů měl problém školu dokončit, maturitu nakonec v roce 1988 složil dodatečně, ale na vysokou školu se nedostal. Nejdříve krátce působil jako referent na okresním kulturním středisku, následně nastoupil do porcelánky v Bohosudově jako dělník. V říjnu roku 1988 nastoupil základní vojenskou službu, většinu doby strávil na letišti v Hradci Králové. Zažil zde sametovou revoluci a vzpomíná na problematický přerod armády v nových svobodných poměrech. Po roce 1990 pracoval převážně jako redaktor Českého rozhlasu v Ústí nad Labem. V době natáčení rozhovoru (2019) žil v Teplicích.