Irena Hyblerová

• "To už skončila válka, přišli Rusi, nastěhovali se do zámku. Zámek vykradli, pana hraběte vyhodili. Napřed žil ve dvoře, tam, kde byli ubytováni lidé, kteří pomáhali na polích. Do čeledníku ho vystěhovali a tam zůstal bez jídla, bez všeho. Paní hraběnka se pokoušela vařit, jenže to neuměla, v životě nevařila. Kdosi říkal, že udělala těsto na omeletu a všechno jí vyteklo do sporáku. Potom je všechny shromáždili do Valašského Meziříčí do ústavu hluchoněmých. Prostě ti Kinští byli rakouské příslušnosti, kdežto ještě byli jiní Kinští, ti pak v Česku dostali majetek zpět, kdežto tito Kinští byli vyhozeni a celou jejich rodinu vystěhovali do Rakouska."

• "V roce 1948, 28. února, si nadřízení zavolali tatínka a řekli, že je přeložen do Valašského Meziříčí už ne v postavení, ve kterém byl, ale na technický dozor. Dělal stavební povolení, právnické věci. Jenže ve Valašském Meziříčí na úřadě byli také komunisti a ti si ho jednou zavolali. Napřed dostal vyjádření, že na základě rozhodnutí stranické skupiny s ním rozvazují pracovní poměr. No tak tatínek se ohradil a oni řekli, že socialismus je tak spravedlivý společenský řád, že právníků už nebude potřeba."

• "Tam mezi Lešnou, Příluky a Lhotkou byl mlýn. Stavěla se tam betonová silnice a mlýn stál blízko. A tam pracovali zákopníci. Částečně u babičky bydleli. Měla nařízeno vyklidit místnost a v naší světnici pak ti zákopníci spali. Naproti byla hospoda a tam chodili na oběd. U mlýna kopali zákopy, a když je dodělali, byla tam německá hlídka. V okolí snad byli nějací partyzáni, nevím, kdo to byl, a oni tu hlídku zastřelili. Němci se hrozně rozčílili a řekli, že Lešná musí být vyvražděna jako Lidice. Pan hrabě, protože uměl dobře německy a také byl někdo, to prostě s Němci vyžehlil a nic se nestalo."

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 05.08.2023

• 2

Rožnov pod Radhoštěm, 06.08.2023

• 3

Rožnov pod Radhoštěm, 27.08.2023

Rudoarmějci se pobili v hospodě. Viděla jsem, jak mrtvého hodili na schody

V tanečních, 1952
V tanečních, 1952
zdroj: archiv pamětnice

Narodila se 9. září 1937 v Brně. Dětství prožila v Hodoníně a v Lešné u Valašského Meziříčí. Během druhé světové války byla svědkem náletů i vyhrožování německých vojáků, že Lešnou vypálí stejně jako Lidice. Pamatuje si, jak lidé po osvobození rabovali zámek v Lešné a jak se z něj musela vystěhovat rodina hraběte Kinského. Její otec byl právník. Po roce 1948 přišel o práci, neboť nesouhlasil s tím, že komunisté převzali moc v zemi. Rodinu sledovala Státní bezpečnost. Když chtěla studovat, dostala ve škole posudek, že je to kvůli její rodině nežádoucí. Nakonec se jí podařilo dostat se na střední průmyslovou školu ve Valašském Meziříčí a stala se stavební techničkou. Po svatbě se přestěhovala do Rožnova pod Radhoštěm. Tam vystřídala různá zaměstnání. Stejně jako její rodiče se netajila odporem k totalitě a nikdy nevstoupila do komunistické strany. V roce 2023 žila v Rožnově pod Radhoštěm.