Čestmír Huňát

• „Všem členům jsme rozeslali cyklostylovaný dopis s odpovědním lístkem a výzvou, ať se nám ozvou, jestli mají zájem pokračovat v členství v Jazzové sekci nebo v podobné organizaci. Podepsali jsme se pod to já, Exner a Skalník, byly tam i naše adresy. Srp byl ještě zavřený; poté, co se vrátil, fungoval v Unijazzu asi jen dva měsíce, pak se naše cesty rozešly.“

• „Jazzová sekce vadila režimu hlavně proto, že se vymkla kontrole: na základě povolení k vydávání Jazz Bulletinu jsme vydávali knížky a tiskoviny, které nepodléhaly cenzuře, což byl velký problém. Podobně se to mělo s koncerty. Nejvíc vadilo, že jsme měli členskou základnu po celé republice včetně Slovenska – od Aše až po Košice. Členové sekce byli většinou aktivní, zejména v oblasti umění, a měli vliv na další lidi. Tato síť byla komunistům trnem v oku.“

• „Všechno to stočili na ekonomickou kauzu – paragraf 118, nedovolené podnikání. Za každou cenu se snažili, aby to nebylo bráno jako politická záležitost. Původně tam lítaly nějaké miliony za neodvedené daně; nakonec to skončilo na přibližně třiceti šesti tisících, které jsme reinvestovali do toho, co jsme dělali. I soudce Stibořík v závěrečné řeči uvedl, že naše činnost byla v podstatě užitečná, akorát nebyla v souladu se zvykem.“

• 1

• 2

Jazzová sekce režimu vadila, protože se vymkla kontrole

Čestmír Huňát (2015)
zdroj: Archiv - Pamět národa

Čestmír Huňát (narozen 31. října 1950 v Praze) po maturitě na střední všeobecně vzdělávací škole vystudoval ČVUT se zaměřením na stavebnictví. Během normalizace pracoval v Metroprojektu. Od poloviny sedmdesátých let se angažoval v Jazzové sekci, později se dostal do vedení organizace; v září 1986 byl spolu s dalšími kolegy zatčen, obviněn z nedovoleného podnikání a odsouzen k podmínečnému trestu. V listopadu 1987 se podílel na založení sdružení Unijazz. V současné době zastává funkci předsedy sdružení, dále působí jako koordinátor a dramaturg festivalu Boskovice.