Olga Hudečková

• „A teď on se mě snažil získat pro… že může mému tatínkovi pomoci, když podepíši nějaký certifikát, nějakou spolupráci. A já jsem mu říkala: ,Ale já nic nevím, na čem bych měla spolupracovat. Chodím do školy, teď jsme tady na horách.‘ On odjel a potom mě snad každý týden, nebo čtrnáct dní, pronásledoval na různých místech, vždycky se objevil: ,Tak co děláš?‘ On mi tykal. ,Nemáš zájem, aby otec šel domů dřív?‘ A já jsem říkala: ,To vám mám věřit, když je odsouzený?‘ ,No jo, když nechceš, není ti pomoci.‘ Nebylo mi pomoci. Ale stále se objevoval, vozil mě na motorce, vozil mě do přírody v létě.“

• „Pak přišly všechny ty velké změny a vlastně byla padesátá léta a na tatínka si podal, jak bych to řekla, podal pan řídící z obecné školy v Mnichově, podal se svým švagrem stížnost, že pobuřuje obyvatelstvo proti socialismu nebo proti komunismu. Prostě otce zavřeli, odsoudili ho a bylo to pro něj hrozné, protože ho dali do Sokolova a Jáchymovských dolů a bylo to pro něj strašlivé.“

• 1

Praha , 30.08.2022

• 2

Praha , 13.10.2022

Ti komunističtí hajzlíci byli mstiví, bezohlední a neměli radost ze života, zatímco já ji měla

Olga Hudečková, 50. léta 20. století
zdroj: Archiv pamětnice

Olga Hudečková se narodila 17. listopadu 1936 v Kotouni u Blatné. Otec Jan Pfleger pocházel z mlynářské rodiny. V době narození Olgy žili s manželkou Janou, rozenou Zachovou, v pronajatém mlýně v Kotouni u Blatné. Později se museli několikrát stěhovat. Na počátku 50. let byla na otce podána stížnost za pobuřování a podněcování proti komunistické straně a následně byl odsouzen na devět let. Propustili ho na amnestii o tři a půl roku dříve, vrátil se ale s podlomeným zdravím a za několik měsíců zemřel. Olga se vyučila malířkou porcelánu a podařilo se jí pokračovat ve studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole Uherské Hradiště. Tam se seznámila se svým budoucím manželem, sochařem Miroslavem Hudečkem. Manželé po svatbě žili v Praze, kde se jim narodila dcera Veronika a syn Dominik, obě děti bohužel předčasně zemřely. Olga Hudečková se samostatné tvorbě začala naplno věnovat až po sametové revoluci, do té doby z existenčních důvodů vykonávala dokonce dvě zaměstnání. Zároveň se jí ale postupně dařilo realizovat vlastní dílo, tvořila a vystavovala i sochařskou tvorbu s manželem. Takto vznikly reliéfní keramická stěna na Úřadu vlády, reliéf ve Státním zámku Lnáře, kašna v Holešovicích, keramická fontána ve Strážnici a mnohé další. Sama se pak věnovala především osobité keramické tvorbě, uspořádala přes dvě stě samostatných výstav po celém světě. Je členkou mnoha uměleckých organizací. Společně s manželem podporují dětskou onkologii v Praze. V roce 2022 žili v Říčanech u Prahy.