Doc. RNDr., Csc. Jiří Holenda

• „Já jsem měl o studenty obrovský strach, protože jsem se dozvěděl, že je v mobilizaci vojsko. A pokoutně jsem se dozvěděl, že je připraveno tu stávku studentů udusit. Díky bohu k tomu nedošlo.“

• „Měl jsem to štěstí, že v Písku byla demarkační čára. Tam z jedné strany dojeli Američani a z druhé strany přijeli Rusové. (…) Bylo to štěstí, že jsem poznal obě ty armády, protože byla v Písku demarkační čára, takže jsem viděl z jedné strany Američany a z druhé strany Rusy. Bylo mi líto těch Rusů, protože ten první slet, to byli mužici. Ti byli hned vyměněni a po nich už přišli vojáci. Mužici, ti byli takzvaně na odstřel, za Stalina. Vyměnila je řádná vojska.“

• „Já jsem nikdy nebyl členem komunistické strany. Teď vám ale řeknu, jak jsem byl přijímán do komunistické strany. To se jednou stalo tak, že mě zavolal vedoucí katedry a zavolal i jednu moji kolegyni. A sdělil nám: ‚Soudruzi, rozhodli jsme se, že vás navrhneme na kandidáty [komunistické ] strany!' A co byste nevěřili, moje kolegyně, ta byla naprosto spontánní. Začala brečet a říkala: ‚Pane profesore,' a objala mu nohy a říkala: ‚Pane profesore, pane profesore, … Dělejte si se mnou, co chcete, ale do komunistické strany já nemůžu, to bych nemohla domů, protože u nás ve vsi co komunista, to zloděj.' Ježišmarija, já jsem si říkal: ‚Co to povídáš, holka?' No, a tak skončilo moje přijímání do strany, [protože] v tu ránu [pan profesor] znechuceně odstrčil tu kolegyni a mě propustil.“

• 1

Plzeň, 27.03.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Měl jsem o studenty obrovský strach

V mladých letech
V mladých letech
zdroj: archiv pamětníka

Jiří Holenda se narodil 7. června 1933 v Písku. V květnu roku 1945 v tomto městě ležícím na demarkační čáře také prožíval konec války, měl tedy možnost poznat zblízka americkou i sovětskou armádu. Roku 1949 nastoupil na vyšší hospodářskou školu (původně obchodní akademii) v Písku. V roce 1952 zde složil maturitu s vyznamenáním a nastoupil na Vysokou školu politicko-hospodářských věd do Prahy, kterou však pro její nízkou úroveň po třech měsících opustil. S nadšením pak v letech 1953 - 1959 studoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1958 na umístěnku nastoupil do Sušice jako učitel matematiky, pokračoval v Kašperských horách. Poté nastoupil na vojenskou službu. Od roku 1960 vyučoval na pedagogické škole v Sušici. O rok později se oženil s Jitkou Řeháčkovou, rovněž učitelkou. Jiří začal od roku 1961 působit na katedře matematiky Vysoké školy strojní a elektrotechnické (VŠSE) v Plzni, kde v roce 1964 pokračoval jako odborný asistent KMA a roku 1990 dosáhl titulu docent. V listopadu roku 1989 zakládal na Vysoké škole strojní a elektrotechnické Občanské fórum a jako řečník také vystoupil na podporu stávkujících studentů na plzeňském náměstí Republiky. Po zřízení Západočeské univerzity v Plzni se stal jejím rektorem. Od roku 1990 byl po dvě volební období členem Zastupitelstva města Plzně. Zasloužil se o vznik Techmanie, Dnů vědy a techniky, Mezinárodní letní jazykové školy, centra výměny české a německé mládeže v Plzni a dalších významných projektů. Za svou celoživotní práci byl také významně oceněn. Roku 1998 obdržel Pečeť města Plzně, v roce 2011 se stal Plzeňskou ikonou a roku 2016 vstoupil do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje. Jiří Holenda zemřel 28. srpna roku 2023.