Mgr. Magdalena Hojková

• ,,Kluci byli v lese si povídat. Byl tam i můj syn. Nějaký pán vyšel proti nim s puškou a říkal, že je postřílí jako prasata, že jde na prasata. Takhle na ně mířil. Oni se lekli, utíkali pryč. Jeden z těch kluků poté říkal, že to byl ten estébák, co ho vyslýchal. Když to řekli doma, syn mému muži, tak on se sebral ještě s jednou paní a odešli si stěžovat do Prahy na ministerstvo vnitra. Asi tam potkal dobrého pána, který přikázal těm..., aby klukům nedělali potíže při maturitě. Ale pořád to bylo takové těžké.“

• ,,Každý dopis, každý balík byl otevřený. Odposlouchávali nám telefony. Zjistili jsme to. Já jsem měla v Písku kamarádku od nás z východu a my jsme spolu mluvily šarišsky. Když manžela jednou vyslýchali, tak se ptali: 'Jak to mluví ta vaše paní s tou kamarádkou?' Tak tím jsme zjistili, že poslouchají.“

• ,,Bylo to špatné. Já jsem byla na Slovensku s dětmi. Můj muž i se švagrem byli na motorce v Itálii. Po příjezdu vojsk Varšavské smlouvy je nepustili do Čech. Než otevřeli hranice, byli v nějakém středisku v Jugoslávii. My jsme pořád poslouchali rádio, co se děje. Až pak jsme dostali z Jugoslávie zprávu, že žijí, že jsou v pořádku. Bylo to těžké. Já jsem pracovala v Praze, takže já jsem se musela vrátit do práce a všude byli vojáci.“

• 1

Písek, 03.03.2022

• 2

České Budějovice, 07.11.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj
  • 3

Písek, 07.02.2023

Když jsme chtěli říct něco důležitého, chodili jsme do lesa

Magdalena Hojková, 1978
zdroj: Archív pamětnice

Magdalena Hojková, rozená Beňová, se narodila 12. listopadu 1941 v obci Mokroluh u Bardějova na Slovensku do silně věřící rodiny. Otec Jan Beňo pracoval jako truhlář a často kázal na shromážděních Svobodné reformované církve (dnes Církev bratrská), ke které se celá rodina hlásila. Magdalena Hojková na Slovensku vystudovala pedagogickou fakultu a několik let pracovala jako učitelka. V roce 1964 se vdala za kazatele Církve bratrské Pavla Hojku a odstěhovala se za ním do Prahy. Na počátku 70. let odešli manželé do Písku, kam byl její muž povolán, aby vedl místní pobočku Církve bratrské. V 70. a 80. letech byla celá rodina Hojkových ostře sledována Státní bezpečností (StB), Pavel Hojka byl často vyslýchán. V 80. letech Hojkovi pracovali s problémovou mládeží (alkoholici, drogově závislí). V listopadových dnech roku 1989 založili první soukromé knihkupectví v Československu, kde Magdalena Hojková pracovala až do důchodu. Po roce 1989 vystoupil Pavel Hojka se svými následovníky z Církve bratrské a založil Elim, společnost pro diakonii a evangelizaci. V roce 2022 žila Magdalena Hojková v Písku.