Ing. Jiří Hezký

• „Jak říkám, ten sport a ta hudba mně dost pomohly k tomu, že jsem… de facto mě z toho [nadřízení] vytáhli a nechali mě dělat něco jinýho. Takže nemůžu si stěžovat. Vím, že byli… ovšem dost si to zavinili sami. Ono taky musí člověk nějakým způsobem pokládat i ty nadřízený, že to taky nemají lehký, a zbytečně nějaký rozmíšky nemají cenu. A na co by si měl kdo stěžovat. To zkrátka tak šlo, no.“

• „Já jsem skutečně byl agent CIC. Kamarád, co odešel, tak jsme se dohodli, až přijde tam do lágru, tak že nahlásí moji adresu a ať za mnou někoho pošlou a já budu tady dělat kontakty mezi CIC a republikou a budu tak sloužit tomu režimu. A to byla strašná náhoda, že mě potom… já jsem byl půl roku vězněnej na Pankráci, to jsem všude uváděl. A bylo… na tý cele, co jsem byl, tak tam nás bylo asi šest nebo sedm, a já jsem… on se mě ten CIC agent, co mě navštívil, já jsem mu dal šaty a nějaký prachy a říkal jsem mu, že když bude potřebovat, tak že jsem jako agent de facto. No a jeho ovšem chytili a on vyzradil moji adresu. Takže na základě toho já jsem byl oficiálně zavřenej jako agent CIC. Návrh byl buď smrt, nebo celoživotní [trest].“

• „Nejlepší bylo, když mě potom stěhovali vlakem, to nás nevezli autem, do Prahy, tak ten četník, co mě vezl, měl strach, abych… když se jede tunelem v Praze, tak abych neutekl. Tak si zapálil dvě cigarety najednou a dýmal, aby bylo hodně vidět.“

• „Pamatuju se, když mě vezli do Plzně, tak oni mě odvezli na vlak, kterej přijel z Plzně se študákama, neboť v Domažlicích byl gympl. To mě zrovna ten policajt… to byl četník, to nebyl policajt… s bodákem mě vedl, ruce spoutaný, a teď ti moji kamarádi, kolegové, který jsem znal z tanečních a z tohoto, tak viděli… jsem se s nima setkal. Tak to víte. A já jsem byl na to pyšnej. Já jsem byl za to pyšnej. Vidíte, tak máte proti tomu režimu něco dělat...“

• 1

Klenčí pod Čerchovem, 17.02.2015

Já jsem možná trošku postiženej tím, že se mi nějak nezdá starat se jenom o sebe

Jiří Hezký
Jiří Hezký
zdroj: 2014

Jiří Hezký se narodil 24. května 1928 v Domažlicích. Když mu bylo necelých dvanáct let, odvedli nacisté jeho otce Josefa Hezkého do koncentračního tábora Flossenbürg, kde strávil dva a půl roku. V prvním ročníku na vysoké škole se Jiří začal politicky angažovat, stal se členem akademického spolku Všehrd a v únorových dnech roku 1948 se přidal k pochodu za prezidentem Benešem. Od roku 1948 pomáhal s převáděním emigrantů na Západ a navázal kontakt s americkou zpravodajskou službou CIC. Kvůli tomu pamětníka na podzim roku 1948 zatkli a věznili - nejprve v Domažlicích, následně v Plzni a nakonec v Praze na Pankráci. Po půl roce se ale dočkal propuštění, prý proto, že vyslýchaný agent CIC změnil výpověď. Z vysoké školy obchodní ho ale vyloučili. V roce 1950 Jiřího povolali na vojnu k Pomocným technickým praporům (PTP). Nejprve pracoval v dolech na Mostecku a později na Ostravsku. Přečkat službu u PTP mu pomáhal sport a zpěv - stal se členem pěveckého kroužku a organizoval sportovní tréninky. Ještě na vojně nastoupil k dálkovému studiu na vysokou školu báňskou a v 60. letech získal titul kandidáta věd. Působil ve Výzkumném ústavu ekonomiky stavebnictví v Bratislavě. Po sametové revoluci pracoval mnoho let v přední evropské výzkumné skupině Euroconstruct, zaměřené na stavebnictví. Jiří Hezký dlouhá léta předsedal domažlické organizaci Českého svazu PTP a o svých zážitcích chodil besedovat do škol. Jiří Hezký zemřel 5. července roku 2020.