Jiří Hemzal

• „Nás můj taťka nastěhoval do sklepa a bydleli jsme – tady je takový malý sklep v domě – v malém sklepě. Tam jsme spávali skoro, myslím, 14 dní až tři týdny. Ale týden před tou frontou duněla toho 25. děla těch minometů, těžká střelba, minomety spadly tady na ten dům. Tam byla dvoumetrová díra ve střeše. K nám to spadlo do zahrady. A toho 26. najednou začal být takový klid. Nebylo slyšet ani střílet kulomety, ani nějaké takové velké, jenom sem tam rána z pušky. A táta se šel podívat ke dveřím, co se děje. No, a dolítl a křičel: ‚Už jsou tady Rusi, pojďte se podívat!‘ Tady bylo asi pět šest vojáků Rusů, samopaly, stříleli tam dozadu, protože z vrchu přebíhali Němci, tak oni stříleli tam dozadu, tam byla dřív pole. Stříleli dozadu a tady okolo. Měli tady dělo – asi stovku –, to vždycky opřeli o chodník a buch. Tady nechali Němci postavit lidmi barikádu, a tak tu barikádu rozstříleli a vždycky, jak to dělo spustil, jak to buchlo, tak protože nebylo zakopané a ta síla z toho výbuchu neměla kam odejít, tak vylítla ven. Vždycky jim to uteklo dva tři metry, tak oni zase za dělo. Lafli, opřeli o chodník, nabili a buch znova. Tak to rozstříleli, tu barikádu. A potom stříleli do Dolních Žabovřesk.“

• „Během učení jsem zažil dva těžké nálety. První nálet, který byl někdy v červenci, a byli jsme dopředu povoláni pracovat v družstvu Včela. Zažil jsem ho ve sklepě na Družstevní ulici, což byl sklep Včely, a viděli jsme přímo, jak nalétají od Líšně americká letadla, jak se z nich oddělují bomby. Okamžitě jsme vběhli do krytu a za několik sekund se ozvaly obrovské výbuchy. Ve sklepě jsme měli pocit, že se bortí sklep, že se hýbou stěny a podlaha. A to nás přimělo k tomu – nás tam bylo asi dvacet až třicet –, všichni jsme byli na kolenou a modlili se, modlili se Otčenáš. Přežili jsme celkem dobře, po náletu jsme se šli dívat, kde vznikly jaké škody, protože to byl první nálet, který vůbec Brno zažilo. Vždycky jsme věřili, že nás, protože jsme proti Němcům byli, bombardovat nebudou. Ovšem byl to omyl, protože zbrojovky a fabriky jely naplno a prakticky Němcům umožňovaly dlouhodobě válčit. Druhý nálet jsem potom neprožil přímo ve městě, protože jsme utekli v deset hodin již z práce, a dostal jsem se domů a kolem jedenácté hodiny začalo obrovské dunění. A to jsme poznali, že to není dunění, které jsme vždycky slyšeli v ten pátek, když Američané bombardovali dole Rakousko a Vídeň, ale že se třepe zem tady. To znamenalo, že byl obrovský nálet na Brno, Brno-střed. Ti Američané měli vždycky tu smůlu, že málokdy se při těch velkých náletech, při těch dvou náletech, trefili do fabriky. Vždycky to odskákaly domy civilistů a civilisté i někdy v ulicích, pokud se neschovali. Ten poslední velký nálet… potom jsem se vracel odpoledne do práce a střed města od náměstí Svobody jsem měl po Návce k Úrazovce a tam ty ulice, většinou byly ty domy napadeny, hodně jich nebylo, hodně jich hořelo, prostě byla to ta hrůzná epizoda války.“

• „Tady [kousek od pamětníkova domu] bydlel jeden Němec, fašista, takový tvrdý Němec, přistěhoval se sem z Hamburku. Němci obsadili většinou ty byty po Židech anebo tam, kde mohli, a on se sem přistěhoval dost starý, bylo mu kolem padesáti let a byl takový hodně tvrdý fašista. Na zahradě si zbudoval takový oltář, tam měl Hitlera a každý den ráno vždycky přišel, pozdravil ho tím ‚Sieg Heil a Heil Hitler‘ a tak nějak trochu terorizoval psychicky tady to okolí. My když jsme ho nepozdravili německy, tak to nebylo dobře. Začal lidem i těm ostatním nadávat do českých sviní čili prasat a slibovat, že budeme všichni viset tady na lípě. Tam dřív byla velká lípa, stávala tam trafika.“

• 1

Jako děcka jsme zničehonic začaly trénovat odchody do sklepa jako protileteckého krytu a navlékat plynové masky

Jiří Hemzal
zdroj: Dobové foto: ZŠ Blažkova, současné foto: Příběhy našich sousedů

Jiří Hemzal se narodil 23. června 1930 v Brně-Žabovřeskách, kde vychodil obecnou i měšťanskou školu, a poté se vyučil obchodním příručím. Za války zažil silné bombardování a skrývání v protileteckých úkrytech se stalo pravidelnou záležitostí. Během heydrichiády nesměl chodit večer ven a ze školy se děti mohly vracet pouze ve dvou. Odmala byl členem Sokola a později svazu mládeže. Od poloviny 50. let pracoval až do svého důchodu ve výrobním závodě traktorů.