Jaroslav Havel

• „Když otec zemřel, tak jsme neměli ani peníze na pohřeb. Neměli jsme ho za co pohřbít. Jak jsme museli platit daně a zůstali jsme sami dva. Pak jsme si prodali nějaké zvíře, asi jalovici, mimo dohled úřadů. Za to nás hnali před soudní trestní komisi, že jsme se zase dopustili trestního činu.“

• „To si neumí nikdo představit. Já bych to nepřál nikomu, takhle si skončit svoji životní dráhu. Byla to strašlivá oběť pro mě. Já jsem tam byl spokojený, byl jsem student, měl jsem rád studentský život, i když byl těžký. Musel jsem být na internátě. Bylo to taky špatný učení, ale já jsem nebyl špatný žák, měl jsem průměr 1,5 z předmětů, co jsem se učil. Nikomu bych nepřál, aby se musel vzdát svého vzdělání. Přinesl jsem strašlivou oběť tomu všemu dohromady.“

• „Když je povolávali na vojnu, tak s nimi dělali pohovory. Chtěli zjistit, čemu ten člověk věří, jak je pro ně schopný, jaký má třídní původ a tak. Když s ním udělali ten pohovor, já to vím přesně, protože nám pak řekl, jak se stalo, že byl přeřazen do pracovních útvarů bez zbraní. Ptali se ho, čemu věří, jestli věří socialismu. A on jim odpověděl, že věří jenom tomu, o čem se přesvědčí, že je správné. A to stačilo k tomu, aby ho přeřadili a šel někam jinam. Přitom jeho kamarád ve stejných letech a šel s ním, tak jim to všechno odkýval a dali ho k letectvu. Takhle to bylo.“

• 1

Hlinsko v Čechách, 12.12.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj
  • 2

Hlinsko v Čechách, 18.02.2023

Prodali jalovici, aby měli na otcův pohřeb. Chtěli je za to hnát k soudu

Jaroslav Havel během povinné vojenské služby v letech 1957-1959
zdroj: archiv pamětníka

Jaroslav Havel se narodil 30. března 1937 na statku ve Vojtěchově nedaleko Hlinska v Čechách. Jeho matka pocházela ze zemědělské rodiny a otec byl truhlář. Na konci 2. světové války měl možnost zažít zblízka chování vojáků Rudé armády, kteří byli ubytováni na jejich statku ve stodole. V 50. letech musel předčasně odejít ze školy po bratrově svatbě, aby zachránil hospodářství. Po založení JZD v obci se s rodiči odmítl podílet na kolektivizaci vesnice. Místní MNV a JZD Jaroslava Havla a jeho rodiče nutilo všemi možnými prostředky ke vstupu do JZD. Trestali je roky nuceným obděláváním půdy, nadměrně vysokými dávkami a daněmi. V roce 1962 Jaroslavova otce odsoudili za neplnění zemědělských dodávek. Šikana skončila až v roce 1974, kdy po soudních tahanicích JZD konečně převzalo pozemky do svého užívání. Jaroslav za celou dobu nikdy do JZD nevstoupil – navzdory všem nepříznivým okolnostem. Během normalizace pracoval ve Skutči v závodu Velamos. V roce 2023 žil v Hlinsku v Čechách.