Hana Gruberová

• „Já si na to samozřejmě nevzpomínám, co bylo těsně po válce. Byla jsem ještě malinká. Maminka mi povídala, jak to tam všechno probíhalo. Na těch horách to bylo v podstatě na samotě, tak to tam nejdříve hlídali Němci, potom tam začali běhat partyzáni, takže maminka tam měla na té chatě neustále prohlídky, jestli tam neschovává partyzány. Potom tam byli Rusové a nakonec tam ještě přebíhali z Polska banderovci, kteří se chtěli dostat do Rakouska a do Německa, protože jak je chytli Rusové, tak je všechny postříleli.“

• „Na Grúni byla jednotřídní škola, to znamená, že všechny děti chodily do jednotřídní školy, od první do páté. Ta škola se jmenovala Petra Bezruče, protože to byl ten severomoravský básník. V každé třídě bylo pár dětí. Některé si při vyučování musely číst, některé psaly, některé počítaly, takže to tam bylo nadrobené. Měli jsme jednu paní učitelku pro všechny děti. Byla tam první až pátá třída. V každé třídě bylo pár dětí. Měli jsme jen jednu paní učitelku, která shodou okolností byla taky manželkou majitele té jedné horské chaty, která byla od nás dva kilometry. Byla to paní učitelka Charbuláková. Po revoluci se jim ten hotel vrátil a zase se to jmenuje hotel Charbulák.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Pamatuji ještě jednotřídku na Grúni

Hana Gruberová, roz. Antonínová, se narodila 23. července 1945 v Ostravě Marii Orálkové a Adolfu Sehnalovi. (Marie byla v té době rozvedená a její dcera Hana dle tehdejších zákonů dostala rodné příjmení matky.) Hanka svého otce nepamatuje, protože zemřel nedlouho po jejím narození, v roce 1946. Adolf Sehnal byl úspěšný hoteliér, který vlastnil několik luxusních hotelů, mimo jiné také hotel Švarná Hanka v Beskydech na Grúni, který Hanina matka Marie vedla, a kde s dcerkou žila do jejích osmi let. Hana zde dva roky navštěvovala jednotřídku. V roce 1953 se s matkou přestěhovala do Brna, kde měly příbuzné. Hana vystudovala střední ekonomickou školu a na umístěnku nastoupila do strojírenského závodu. Většinu svého života pracovala na generálním ředitelství v oboru strojírenství a později v bance jako ekonomka. V roce 1967 se vdala a narodily se jí dvě děti. S rodinou prožila život v Brně.