Karel Gruber

• „Pod americkým dozorem nás pustili, abychom si nasekali nějaké dříví. Já jsem si z toho potom udělal boudu, ve které jsem spal. Vzpomínám si, že začalo pršet a ostatní lidi byli venku jen tak, kdežto já byl ukrytý v té boudě.“

• „Když jsem se vracel, zastavil jsem v první vesnici. Lidé mi řekli, kde je četnická stanice. Tak jsem tam došel a nahlásil se jako Němec, který se hlásí do zajetí. Nabídl jsem svoji pistoli, kterou jsem měl u sebe. Tu si četník prohlížel. Byl spokojený, že pistoli má. Chtěl ještě obal, jestli jsem nějaký měl. Už jsem neměl nic takového.“

• „Když mne nahlásili jako Němce, tak na mne děti začaly plivat. Strýc to zarazil. Zašel za nimi a řekl jim: ,Jestli se tohle bude ještě opakovat, budu vědět, jaké kroky mám podniknout, aby se to už nestalo.‘ Potom byl klid. Víckrát mi nikdo nic neudělal.“

• 1

Plzeň, 14.10.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Cizincem ve své vlasti

Karel Gruber v roce 1941
zdroj: Archiv pamětníka.

Karel Gruber se narodil 13. října 1928 v Praze. Otec, pražský Němec, pracoval jako poštovní adjunkt. Matka české národnosti pečovala o domácnost. V roce 1929 tatínek zemřel. Poručníkem rodiny se stal otcův bratr, tehdy sloužící jako četník. Později se stal zaměstnancem letiště Ruzyně. Po okupaci přihlásil sebe i Karla jako Němce. Maminka tím získala status loajální Češky žijící v německém prostředí. Na základě této skutečnosti mohla za války vykonávat práci v protektorátní státní správě. Karel vzdělání získal na české obecné škole, německé měšťance a německém gymnáziu. Stal se členem německých dětských organizací zaměřených na brannou výchovu a vojenský výcvik. Na základní škole navštěvoval schůzky Jungvolk. Ve čtrnácti letech byl přijat do Hitlerjugend. Začal s námořnickým výcvikem u Marine Hitlerjugend. Kvůli nekázni ho vyloučili. Přešel k motocyklovému oddílu Motor Hitlerjugend. Strýce branná moc povolala do armády a poslala na východní frontu. Skončil v sovětském zajetí. Karlův vojenský výcvik vyvrcholil na podzim 1944 ve výcvikovém táboře Hitlerjugend na Moravě. Konec války ho pak zastihl u bojové jednotky ve výcvikovém prostoru Döllersheim v Rakousku. Podařilo se mu dojet k příbuzným na Plzeňsko, ti jej ale v poválečné atmosféře kvůli německé národnosti a příslušnosti k Hitlerjugend odmítli příjmout. V zoufalé situaci se přihlásil do zajetí k Američanům v Plzni. V lágru u hradu Litice trpěl hladem, po čase jako zajatec pracoval na obnově plzeňského pivovaru a doloval uhlí na šachtě v Karviné. Ze zajetí se vrátil do Tlučné k příbuzným matky. Pražský byt rodině zabavili. Pokračoval v hornické práci na dole Krimich v Tlučné. V letech 1950–1953 sloužil u PTP (pomocné technické prapory) v Hranicích na Moravě. I po návratu z vojny se živil jako horník, po letech ale onemocněl tuberkulózou a fárat už nemohl. Živil se pak jako řidič u pekáren v Tlučné. Karla vyšetřovala Státní bezpečnost. Vedla na něho svazek pod krycím jménem Mašinář. Sám říká, že se o politiku nezajímal. Donedávna jezdil na srazy bývalých pétépáků. V době natáčení rozhovoru (2019) žil spokojeným životem v Plzni. Karel Gruber zemřel 12. února 2022.