Josef Giňa

• "Proč jako? Já jsem Cikán, ale jsem úplně stejný člověk jako ty. Jsme taky lidi přece. A kdybychom byli urážliví, jenom na slovo Cikán, tak to by taky nebylo dobře. Proč? Je to pravda – jsem [Cikán], já se za to nestydím. Absolutně ne. Já jsem na to hrdý."

• "V Anglii jsou milí lidi, lidi jsou tam úplně jiní. Nedělají žádné rozdíly. Takže tam žijou Indové, Pákistánci takoví všelijací, takoví ti, kteří vypadají jako Romové, a nejsou to Romové. Takže žádný rozdíl tam není. Když jdete na úřad, jsou tam z různých zemí, nedělají žádný rozdíl, ty jsi to a ty jsi to a ty jsi to. Nějaký ten rasismus, to tam neexistuje. Tam to není. Takže člověk se tam cítí líp. V bezpečí. Má tam děti a říká si, že děti nemusí být uražené, aby je někdo káral nebo týral, urážel, dokonce bil, pro nic za nic, že jsou jenom Romové. To je nenormální. Tam to tak není. V Anglii je to mnohem lepší. Tam jsou si všichni rovni."

• "Po celé Anglii jsou skoro všude ti Romové. Takže vždycky třeba, když z nějaké oslavy zavolají z toho města, třeba z Birminghamu nebo z Leedsu, z Brattfordu, Nottingham – to jsou ta města, kde je spoustu Romů, Romáků. A žijou tam už spoustu let, 20 let třeba. Mají tam práci. Představte si, že tam ti Romové dělají práci. Chtějí pracovat, ne že nechtějí. Tady Rom těžko sežene práci, tam ne, tam jde na agenturu a hned ho berou."

• 1

Ostrava, 18.01.2022

• 2

Ostrava, 25.01.2022

Tak jsem Cikán, ale jsem taky člověk. Úplně stejný člověk jako ty

Josef Giňa, přibližně konec 70. let
zdroj: archiv Josefa Gini

Josef Giňa se narodil 27. července 1968 v Opavě do romské muzikantské rodiny původem ze Slovenska. Otec a strýcové působili v proslulém hudebním tělesu Giňovci. Měl devět sourozenců, jako malý kluk se učil od tří let hrát na housle a později na cimbál. Po svatbě v 80. letech tři roky působil v technických službách, ale brzy se vrátil k hudbě. V 90. letech pracoval v Brně v galerii Rom-art a později hrál v Praze pro turisty. Kvůli stupňujícímu se rasismu v Česku v porevoluční době s rodinou v roce 1999 emigroval do Anglie, kde se mu líbilo, že jsou si všichni obyvatelé rovni. Po pár letech se vrátil, ale do Anglie ještě několikrát odjel na delší pobyt. V době natáčení v roce 2022 žil v rodné Opavě a hrál na cimbál v kapele Valašský výběr. Má sedm dětí, pět jich žije v Anglii a dvě ve Francii.