Kurt Gebauer

• „V době, kdy v umění vládl socialistický realismus, v Opavě zrekonstruovali vybombardované divadlo a postavili před něj dvě sousoší: jedno znázorňovalo rudoarmějce a jakousi dámu s kyticí, druhé dělníka a kolchoznici nebo zemědělku. Sochy vyrobili z hořického pískovce, což je nejměkčí a nejrychleji opracovatelný kámen. Celá ta práce na mě působila odbytě a říkal jsem si, že takhle to nejde, že bych se měl sochařinu naučit a předvést, jak se má dělat.“

• „Kolegové, kteří obsadili Mánes, Špálovku a Galerii mladých, dali tajemníkovi svazu, plukovníkovi StB, za úkol, aby vytiskl sto padesát kusů prohlášení Charty. On říkal: ‚Sto padesát je moc. Dvacet bude stačit.‘ A oni na to: ‚Ne, sto padesát.‘ Tak jich vytiskl sto padesát.“

• „Kaplan, kterého jsme měli na hodiny náboženství, byl nesmírně populární, a tak ho komunisté vyšoupli na nějakou vesnici a k nám dali jiného, suchara. Ten nám příběhy z Bible kreslil na tabuli křídou a postavy zjednodušoval: místo hlavy nakreslil kouli se svatozáří, místo těla košili... Já jsem postavám kreslil nosy a tak dále, kaplan to na konci roku zjistil, řekl mi, že to takhle nemůžu dělat, a já si musel podle nějakého méně talentovaného spolužáka obkreslit celý sešit. Tak to byl můj první umělecký konflikt!“

• 4

nahrávka pořízena v rámci projektu Osudy umělců v komunistickém Československu
  • 5

Chtěl jsem komunistickým sochařům předvést, jak se to má dělat

zdroj: Pamět národa - Archiv

Kurt Gebauer se narodil 18. srpna 1941 v Hradci nad Moravicí. Během války byl jeho tatínek jako hlučínský Němec odveden do wehrmachtu a na začátku roku 1942 za blíže neznámých okolností zemřel. Pamětník vyrůstal ve velmi skromných poměrech; od dětství se zajímal o výtvarnou tvorbu a jako samouk zvládl základy kresby, malby a později také sochařství. Po dokončení základní školy studoval na brněnské střední škole uměleckých řemesel a na začátku druhého ročníku přestoupil na kamenickou a sochařskou školu v Hořicích. Kvůli špatnému kádrovému posudku mu nebylo umožněno studovat na UMPRUM a na Akademii výtvarných umění byl přijat až na čtvrtý pokus. Na podzim 1972 absolvoval stáž na pařížské Académie des beaux-arts. V roce 1987 se podílel na revoltě proti politice Svazu českých výtvarných umělců a pomáhal se zakládáním alternativních uměleckých skupin. Po sametové revoluci zasedal ve správní radě Českého fondu výtvarných umění. Dvaadvacet let působil na UMPRUM jako vedoucí ateliéru; dodnes poskytuje konzultace, jako emeritní profesor spolupracuje s několika diplomanty a pokračuje ve vlastní tvorbě.