Valerio Ganem Mendoza

• „To, co dnes v sekulárním životě na našem národě vidíme a pozorujeme, je výsledkem toho, co se roky zasévalo, co se učilo, co bylo vyvoláváno a tady to začíná. Je to zemědělský princip, ale tady funguje. Vše, co dokážeš zasít, to také sklidíš. A pevná struktura a pevná forma, tvrdohlavá hesla a témata a motta a fráze, které dnes vidíme u většiny Kubánců, v národě od jednoho extrému k druhému, to má svůj původ ve zdroji učení, má svůj původ ve zdroji poučování, které jim léta dávali. Nebo bude možná někdo, i když dnes vidíme, jak někteří tvrdí a využívají kulturní nebo jinou sféru, mluvit o něčem jiném, pokud je to osoba oddána tomuto typu vlády nebo totalitní politické hegemonii, kterou jsme viděli a kterou vidíme v televizi, v rádiu, v psaném tisku, jak lokálním, tak národním? Neexistuje žádná příležitost pro jinou formu vzdělávání, pro jinou formu výcviku než tu, která je zavedená.“

• „Už v tomto věku jsme zemi vynášeli. Alespoň já ti mohu říct, vzhledem k tomu, co jsem dělal, že jsem své studium zaplatil možná až trojnásobně, včetně platů těch, co nás vzdělávali, co nám věnovali vyučovací čas, jak na střední škole, tak na vyšší odborné škole. Takže v našich vlastních životech pro nás tato etapa nebyla příliš uspokojivá.“

• „Myšlenka, která vedla k tomuto způsobu vzdělávání na venkovských školách, odkud vzešla, myslím, že to, co chtěli, bylo separovat tehdejší mladé lidi, v tomto věku, aby vytvořili jeden způsob myšlení, aby formovali a prosazovali jednu ideologii, po celou tu dobu, aby formovali a uskutečnili záměr té formace těchto mladých mužů a žen, kteří zde studovali. Mnoho z těchto mladých lidí jsme se dnes našli; zůstali nám vzpomínky na tuto společnou etapu dospívání, a více jsme se poznali. A také poznali v této etapě dospívání naše vlastní bratry a sestry.“

• 1

Cuba, 01.01.2021

Způsob kubánského myšlení je výsledkem toho, co nám bylo léta zaséváno

Ganem Mendoza Valerio, 2021
zdroj: Post Bellum

Valerio Ganem Mendoza se narodil 19. února 1970 v Palma Soriano, ve městě v provincii Santiago de Cuba na Kubě. Poté vyrůstal v Manacas, ve vesnici patřící do okresu Tercer Frente, nacházející se v pohoří Sierra Maestra. Následně se přestěhoval do Contramaestre, kde až do šesté třídy navštěvoval základní školu, od roku 1970 až do počátku roku 1981. Jako dospívající odešel studovat na ostrov Isla de la Juventud na venkovskou školu, kde vykonával různé práce, aby, jak sám říká, zaplatil svá studia. Během 11 měsíců dokončil vojenské studium a absolvoval jako policejní poddůstojník. Jako velmi mladý nalezl během návštěvy letničního kostela na ostrově Isla de la Juventud víru v Krista. Započal s obrácením se na křesťanskou víru a následně byl vysvěcen na pastora. Církev, do které patří, není součástí Rady kubánských církví [Consejo de Iglesias de Cuba], a tak měl z právních důvodů různé problémy s policií a státní bezpečností. V době rozhovoru žil na Kubě ve městě Contramaestre v provincii Santiago de Cuba.