Misael Espinosa

• „Kubánská revoluce pro mě byla především největším zklamáním na tomto světě, protože nešlo o revoluci, ale o zotročení lidu. A dnes si lidé uvědomují, že jsou otroci. Proto, kdyby teď otevřeli hranice, téměř celý kubánský národ by Kubu opustil. Požádal bych OSN, aby po průmyslových a rozvinutých zemích chtěla počet Kubánců, aby se vidělo, kolik by jich na Kubě zbylo Raúlovi Castrovi. Myslím, že by jich zbylo jen velmi málo – chromých, jednookých, invalidů, lidi, co nemůžou pracovat.“

• „Moc zdrojů a prostředků jsme neměli, ale vzdělání, kterého se nám tehdy dostalo, bylo stabilnější, praktičtější, děti se toho víc naučili, víc věděli. Dnešní vzdělávání je poslední dobou velmi průměrné. To neříkám jen tak, dneska děti v osmé, deváté i desáté třídě, dokonce i vystudovaní lékaři, neznají základní matematické operace ani násobky. Hodně dětí ve čtvrté nebo páté třídě často neumí pořádně číst a správně psát.“

• „Fidel je zrádce. Jediným kontrarevolucionářem, který kdy existoval, je Fidel [Castro]. Nebyl jím Huber Matos, ani nikdo jiný, jenom Fidel. Byl zrádcem ideálů, na kterých bylo postaveno povstalecké vojsko. Potvrdilo se to tím, že stovky příslušníků povstaleckých vojsk z armády vystoupily. Jedni funkcionáři odešli ze země, jiní byli uvězněni a další byli Fidelem zavražděni.“

• „Můj otec varoval lidi, že tenhle povýšenec [Fidel Castro], je drzý sprosťák, stejně jako otec, a to co Kubě přinese, je komunismus. Tyhle fráze říkal beze strachu. A kvůli těmto frázím byl můj otec vždy pronásledován, dokonce ho jednou zatkli a chtěli ho odsoudit, nakonec ho ale museli pustit. K režimu nikdy neinklinoval, vždy ho z různých důvodů odpuzoval. Prvně kvůli intervenci nařízené Fidelem [Castrem], podruhé, když oznámil kubánskému lidu, že už nemůže jíst hovězí maso. Třetím důvodem bylo zavedení přídělových lístků, kvůli kterým lidem nevystačí zásoby ani na měsíc.“

• 1

Cuba, 27.04.2021

Nebojuji pro peníze, ani mě ty peníze nezajímají. Bojuji za politický pluralismus a demokracii na Kubě

Misael Espinosa
Misael Espinosa
zdroj: Post Bellum

Misael Espinosa Puebla se narodil 17. května 1957, ačkoliv jeho průkaz totožnosti mylně uvádí rok 1959, v oblasti Matías, Arroyón, v tehdejší jurisdikci Tercer Frente Oriental, dnes spadající pod provincii Santiago de Cuba na Kubě. Od dětství vyrůstal v chudé rolnické rodině s protikomunistickými ideály. Jeho dětství bylo šťastné. Vychodil základní školu Víctora Ramose v Las Bocas v provincii Santiago de Cuba. Na univerzitě v Caney de las Mercedes v roce 1971 graduoval v oboru učitelství. Později absolvoval internacionalistickou misi v Nikaragui společně s dalším kubánským učitelem jménem Águedo Morales Reina, který byl během nikaragujské mise zavražděn. V roce 1986 požádal Misael Ministerstvo školství o své odvolání kvůli nesouhlasu s vládní politikou. Je členem Kubánské patriotické unie [Unión Patriótica de Cuba, UNPACU] a dalších opozičních politických hnutí. Na sedm měsíců a 15 dní byl režimem uvězněn za nezaplacení pokuty. V době rozhovoru v roce 2021 žil v provincii Granma na Kubě.