Mgr. Josefa Eliášová

• „Poprvé byl v Podbořanech u Žatce a vím to úplně přesně, bylo to nějaké zemědělské družstvo nebo státní statek, nevím, protože maminka měla sestru vdanou v Žatci a ve vedlejší vesnici dělala ta moje teta, maminky sestra, ekonomku. Protože ona byla vystudovaná matematička, šla učit na Slovensko, ze Slovenska si přivedla manžela a oni dělali, ona dělal tu ekonomku v tom JZD a vedle byla ta věznice a tam vozili ty vězně na všechny ty zemědělské práce. No a já to mám v živé paměti, protože mi bylo jedenáct, to bylo asi tak šest kilometrů daleko od Žatce ta vesnice, nevím, připadalo mi to blízko, když jsme tam dojeli tam i zpátky s bratrancem na kole. A jezdili jsme tam takhle po silnici dlouho, dlouho, dlouho a pamatuji se, že tatínek si přehazoval se sousedy takhle, pleli tenkrát řepu, mák, nevím co, bylo to na začátku července, něco okopávali tam, a taťka si takhle přeskákal, až si doskákal k té silnici a jak jsme jeli kolem, tak jsem mu tam házela v pytlíku něco dobrého. Fakt nemůžu mluvit o tom a to je jediné, co jsme se vlastně takhle viděli.“

• „21. srpna jsem byla zrovna v těch Františkových Lázních, a to jsem učila v té Dobříši. To byly ty dva roky po škole, to jsem učila na Dobříši. A takhle se tam chodí k těm doktorům, a on říká, vy učíte v Dobříši? Takový doktor mladý… Já jsem taky z Dobříše. A říká, jak se jmenujete? Jo vy jste učila moje, moji ségru a bráchu mladšího. Říkám, no učila… Heleďte, já odpoledne jedu do Německa, pojeďte se mnou. Tak jsem s ním jela do Německa a samozřejmě jsme se do osmi hodin do baráku nevrátili, tak on tam musel se mnou. Pan doktor mladý, já jsem byla taky mladá, tak se na mě všichni koukali, kde jsem byla, ale on to tam na vrátnici zařídil. To bylo deset hodin, deset hodin v těch Františkovo Lázních, já jsem přišla na pokoj a než jsem se osprchovala, vybalila, něco jsme popovídaly s tou mojí spolubydlící a tanky byly pod okny. Kde byly schované, autem jsme tam jeli, nikde jsme je neviděli, nepochopím dodnes a Frantovy byly během hodiny plné tanků.“

• „My jsme potom odjížděli v poledne, v noci ještě tatínek porodil koně, ještě krásné hříbě, protože měli jsme čtyři koně, Mrazka, Kraska, Lucka, Cikánka a ošklivého zlého valacha, toho jsem nesnášela, nesměla jsem tam ani k němu chodit, protože ten kousal, kopal, ale dával dobrá zvířata, dobrá hříbata. Tak to ještě v noci porodil a bylo poledne, jsme odjížděli ze statku, hodně lidí se přes ty dny přišlo rozloučit, soused ne. A odjížděli jsme, ta vesnice byla úplně, já to úplně cítím, teď úplně to cítím, vidím a vnímám, vesnice byla úplně mrtvá. Nikde nebylo ani člověka, bylo poledne, ani člověka, ve dvanáct hodin jsme museli odjet. Ani člověka nikde nebylo, všechny vrata zavřená, ani pes, ani jeden pes na té vsi neštěkal, tam bylo normálně ponuro, mrtvo, hrozně těžko, když jsme odjížděli z té návsi. A když jsme jakoby, že budeme vyjíždět a z posledního domu vyšel pán, byl to ten pan Řanda, který říkal, prosím vás pojďte alespoň na kafe. Tak jsme tam zašli na kafe a tenhle pán s tím měl šílené problémy potom, protože někdo viděl, že tam to naše auto zastavilo a udal ho.“

• „Pamatuju si, že byla středa a to už bylo jasné, že to s tím vystěhováním je takové špatné. To byla středa, tatínek byl na soudu v Písku, já jsem mu přišla naproti na zastávku vlaku, přijel dvojkou a nic neříkal, držel mě za ruku a jenom plakal. Celou cestu z té zastávky až domů plakal. Přišel domů a bylo tam, jsem odsouzený, musím do basy a musíme se do pátku v poledne odstěhovat. To byla středa, dvě hodiny a v pátek v poledne jsme se museli vystěhovat. To bylo šílené. Pomohli všichni možní z rodiny, protože dostal táta, u toho soudu dostal můj tatínek adresu, kam se máme vystěhovat. A protože strýček, ten stavební inženýr, měl auto, tak tam na tu adresu dojel a tam byl po Němcích v pohraničí dům, který neměl dveře, okna ani komín. A to byla adresa, kam my jsme se měli vystěhovat.“

• 1

Příbram, 12.08.2022

• 2

Příbram, 22.09.2022

Přese všechno jsem prožila hezký život

Josefa Pavelcová na maturitním tablu, 1963
zdroj: Archiv pamětnice

Josefa Eliášová, rozená Pavelcová, se narodila 16. února 1945 na statku v Dolních Nerestcích u Mirovic na Písecku. Její otec Josef Pavelec odmítl jako největší sedlák v obci vstoupit počátkem 50. let do jednotného zemědělského družstva (JZD), komunistické represe na sebe nenechaly dlouho čekat. Pravidelné prohlídky statku příslušníky Státní bezpečnosti, postupné zabavování strojů a neustálé navyšování dodávek skončilo v březnu 1956 několikaměsíčním uvězněním otce a příkazem k vystěhování z obce. Rodina se přestěhovala k otcově sestře do Příbrami. Josef Pavelec byl odsouzen ještě v roce 1960, záhy jej ale propustili na amnestii. Josefa vystudovala Střední všeobecně vzdělávací školu v Příbrami a v letech 1963 – 1967 Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Učila na Dobříši a až do důchodu na různých základních školách v Příbrami matematiku. V éře uvolnění v roce 1968 byl její otec rehabilitován, ale s návratem na statek rodina ani po deset let trvajících soudních sporech neuspěla. Invazi vojsk Varšavské smlouvy prožila na léčebném pobytu ve Františkových Lázních. Téhož roku v prosinci se vdala a má s mužem dvě děti. V 70. letech oba propadli jachtařské vášni a lodě nejen stavěli, ale i za totality se jim dařilo jezdit s nimi po světě jako průvodci. To až do roku 1984, kdy jim z jednoho zájezdu do Jugoslávie uteklo celkem deset lidí do Ameriky a Austrálie. Ze zaměstnání tehdy vyhodili jen manžela, ji ne. V listopadu 1989 převzala na škole zástupnictví po jedné člence komunistické strany, kvůli vážné nemoci ve funkci vydržela jen do prosince 1990. Do školství se později vrátila a matematiku učila ještě v sedmdesáti letech. Potíže s vlastnictvím rodného statku trvají dodnes. V době natáčení v roce 2022 žila v Příbrami.