Jiří Drahoňovský

• „Na okresním sjezdu komunistické strany okresní tajemník Jaroslav Brüknar hřímal, že pod rouškou SSM Dolní Kalná se skrývá banda dobrodruhů, která šíří protistranické nálady mezi mladými lidmi a štve mládež proti přátelství se Sovětským svazem. To bylo pak otištěné i v Krkonošské pravdě. A na to Joska Bajer a Jirka Černý řekli, že musíme reagovat, protože když nebudeme reagovat, uznáváme, že jsme viníci. Napsali jsme dopis, že žádáme omluvu, že byla napadena naše organizace a že bylo pošpiněno naše jméno. Vypsali jsme, kolik jsme udělali brigádnických hodin atd. Ale bylo reagováno tak, že všichni z výboru SSM dostali pozvánku na ústředí SSM. Kromě mě. Brüknar jim tam zase hřímal, ať si uvědomí, kdo je ten Bajer, který je zaměstnaný na holandském velvyslanectví, což je poslední část řetězce protisocialistických nálad ze zahraničí.“

• „Když byla petice Několik vět, dostal jsem ji do ruky s podpisovými archy, že bych mohl také sbírat podpisy. Tak jsem sbíral, sbíral, a když jsem jich měl k padesáti až šedesáti, tak se najednou u mě doma objevila Státní bezpečnost a ten arch ze mě dostala. Byla to teda moje blbost. Chtěli občanku, já jsem sáhl do ruksaku, kde byly i ty archy, a oni ten batoh vzali. Ti lidé, kteří tam byli podepsaní, měli v práci škraloupek. Nikdo ale nebyl vyhozený. U mě přišlo z provozního oddílu v Hradci Králové, že mě mají na hodinu vyhodit. Ale vedení depa v Trutnově to zmačkalo a hodilo do koše, i když to byli komunisti. Za to jim musím ještě dnes děkovat, že se za mě postavili.“

• „[Cermanovi] byla selská rodina, která si po roce 1945 vedla velmi dobře. Měli první mlátičku a používali nová hnojiva. Začátkem padesátých byl velký nátlak na vstup do JZD a oni se tomu bránili. Komunisté jim dávali hrozné podmínky na dodávky obilí, které se nedaly splnit, a doma se o tom asi hodně mluvilo. Jejich syn Vladimír Cerman, když byla komunistická schůze, kde znovu přesvědčovali rolníky ke vstupu do JZD, sestřelil oknem žárovku v té místnosti. Nejprve byl klid, ale pak se to rozkřiklo po okolí a on se na nějaké zábavě podřekl, že to udělal. StB ho začala hledat, nato se ukryl u Ježků ve Ždírnici. Proces pak dopadl tak, že Vladimír dostal trest smrti pověšením, jeho otec asi šest let, Ježkovi dvacet let tvrdého žaláře. Po šedesátém roce byl Ježek sice rehabilitován, ale už měl podlomené zdraví.“

• 1

Vrchlabí, 28.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Pod rouškou SSM je banda dobrodruhů a štve mladé proti Sovětskému svazu

Jiří Drahoňovský (2. zprava) s kamarády v Lužických horách, 80. léta.
zdroj: Archiv Jiřího Drahoňovského

Jiří Drahoňovský se narodil do kantorské rodiny 7. října 1954 v Jilemnici a celý život prožil v obci Dolní Kalná. Podnikavému dědečkovi z maminčiny strany komunisté znárodnili cementárnu a několik patentů. Dědeček si pak do konce života musel platit nájem ve vlastním domě. U maminčina bratrance Stanislava Ježka se v padesátých letech krátce skrýval režimem pronásledovaný Vladimír Cerman. Po jeho dopadení komunisté ve veřejném procesu odsoudili osmnáctiletého mladíka k trestu smrti a Stanislava Ježka k dvaceti letům žaláře. Když se otec Jiřího Drahoňovského později zastal sestry odsouzeného Cermana, musel odejít z kantorského místa v Čisté do Dolní Kalné na malotřídku. Střední školu vychodil Jiří Drahoňovský v České Třebové a stal se strojvedoucím. Od sedmdesátých let spolupořádal koncerty pražského undergroundu a antidiskotéky Jiřího Černého v Dolní Kalné i okolních vsích. Po zásahu Státní bezpečnosti a zákazu koncertů se vrhl na organizaci nejrůznějších tematických turistických pochodů a dalších kulturních akcí. Nejznámější z nich, noční výstup na Sněžku, oslaví v roce 2023 již 47. výročí. Na jaře 1989 začal v okolí sbírat podpisy pod manifest Několik vět. Přestože mu StB podpisové archy zabavila a hrozil mu vyhazov z práce, začal se sběrem podpisů znovu. Po sametové revoluci založil s přáteli v obci Občanské fórum. S manželkou vychovali dvě děti, v roce 2023 žili v Dolní Kalné a Jiří Drahoňovský byl dlouholetým starostou místního Sokola.