František Dočekal

• "Ale dvě rodiny odešly do Radiměře, tam to bylo německé, a Banín... Ti jedni tam zůstali a ti dvoje se z Radiměře vrátili. To byly velké statky tam, a oni tady měli třeba jednu krávu. A prostě na to nestačili a za nějaký čas se vrátili a zůstali tady. Co já vím, tak tam byly dvě rodiny – Kozáčkovi a Jílkovi, a ti Dufkovi v Baníně zůstali. Měli tam hospodu a jsou tam dodneška. To už je tam myslím vnuk toho Dufka, co odešel."

• "Koně byli u nás a jezdil s nimi tady z dědiny nějaký chlapík a otec je poklízel. Otec byl hrozný milovník koní. Koně byli krásní, držel na koně. A jednou si je nechal doma, ani už to otci neřekli a už mu je sem nepřivedli. Otec to nemohl strávit, on deset let nevylezl z chalupy. A ještě nám taky vzali mlátičku novou. On se s tím nemohl smířit, nakonec skončil v Jihlavě v blázinci."

• "Pamatuji si, jak partyzáni jednou v noci třískali na dveře a přišli sem a zabili tady jalovici. Dívali jsme se jako děcka z okna, pod kůlnou to měli pověšené, tam ji rozřezali a odvezli ji na saních do horního lesa. Tam byl nějaký bunkr, takže na ty partyzány nemám nějaké dobré vzpomínky."

• 1

Nyklovice, 13.01.2022

Po vstupu do JZD nevyšel otec deset let z domu

František Dočekal a manželka Anna, Mělník, 1984/1985
zdroj: Archiv pamětníka

František Dočekal se narodil 28. července 1941 v Nyklovicích na Českomoravské vrchovině. Rodina vlastnila deset hektarů zemědělské půdy a k tomu měli pět hektarů pronajatých. Doma měli koně a okolo čtrnácti kusů dobytka. Válku prožila rodina v relativním klidu. Ovšem v okolních lesích se skrývali partyzáni, kteří k Dočekalovým občas docházeli. Partyzáni ve Výru zastřelili Valentina Ehma a v Bystrém Josefa Čiperu. Když se v roce 1948 ujali moci ve státě komunisté, počaly se postupně připravovat kroky k likvidaci soukromého zemědělského hospodaření. Po zahájení kolektivizace venkova v roce 1949 musela rodina plnit neúměrně vysoké dodávky, snášet neustálé návštěvy agitátorů i se vyrovnat s tím, že jim zabavili stroje a zakázali zaměstnávat námezdní síly. Do jednotného zemědělského družstva (JZD) vstoupila rodina v roce 1958. Otec se s tím nedokázal vyrovnat a deset let nevyšel z domu, až nakonec zemřel v blázinci v Jihlavě. Pro Františka Dočekala a jeho maminku byl vstup do JZD nakonec spíše úleva. Pamětník zůstal pracovat v zemědělství hned po základní škole a v družstvu v Nyklovicích pracoval až do důchodu v roce 2001. Vojnu strávil v Jihlavě a u tankového praporu v Jindřichově Hradci. V roce 1963 se oženil s Annou Krejčí. Měli společně tři děti. V roce 2022 žil pamětník s manželkou v Nyklovicích.