Agnieszka Critchlow

• "Ale mezi březnem a červnem jsme museli jít k soudu i v Polsku. A já si pamatuji, že před tím soudcem, on se mě zeptal, co chci udělat, jako jestli chci jít s tou novou rodinou, nebo chci zůstat v tom Polsku. A mně bylo dvanáct let v té době, takže rozhodovat se do konce svého života, jestli půjdete s někým cizím někam do zahraničí, kde nemluvíte tím jazykem, neznáte ho... Celý život mi bylo říkáno, že ta Amerika je hnusná a zlá, a mě tam pravděpodobně rychle zavraždí a znásilní a udělají hnusné věci. Tak to byl velký moment. A já jsem v tu dobu samozřejmě měla mladší ségru, takže můj strach byl větší o tu ségru. A rozhodla jsem, že jo, že do toho půjdu. A ve stejné době jsem si musela nějak v hlavě srovnat, že už nejsem stoprocentní Polka a nikdy nebudu ani stoprocentní Američanka."

• "Naštěstí se ke mně chovali slušně, protože to byla velká věc v Americe. Nás normálně hodně 'marketingovali' – jako úžasná propaganda, že adoptovali děti z komunistických zemí. Dělali o nás články v novinách. My jsme byli na prvních stránkách. Takže když jsem šla do obchodu, tak jsem tam viděla všude svoji fotku. A samozřejmě my jsme v té době bydleli kolem Chicaga a tam je velká polská komunita. A oni to brali jako „wow“.

• "Tak úplně náhodně. V té době jsem se seznámila, nebo moje učitelka ve škole mě seznámila s lidmi, kteří byli z Ameriky. V té době to bylo takové neobvyklé. V Polsku myslím, že bylo dohromady dvacet lidí z Ameriky. Ti pracovali pro ambasádu. A právě dva z nich – jmenovali se Donald a Pat – tam přijeli na rok učit americký dějepis. Což byla taková velká výjimka. A úplně náhodně se nás s mojí ségrou rozhodli adoptovat."

• 1

Život se může rychle změnit

Agnieszka Critchlow v osmi letech
zdroj: archiv pamětnice

Agnieszka Critchlow se narodila 7. března 1976 v polské Varšavě. V 11 letech ještě společně s mladší sestrou osiřela. Díky své učitelce se ale dostala do kontaktu s americkými manžely, kteří pracovali na ambasádě a kteří se rozhodli obě děvčata adoptovat – v červnu 1989 s nimi sestry odjely do Ameriky. Agnieszka v Americe vystudovala vysokou školu a v roce 2001 využila nabídky odjet do České republiky a učit na Karlově univerzitě. V roce 2022 žila v Praze.