František Coufal

V kůži svého otce, jako soukromého zemědělce, bych nechtěl být ani den

František Coufal na vojně, 1957
zdroj: Archív pamětníka

František Coufal se narodil 8. června 1937 v Olomouci jako nejmladší ze tří dětí rodičům Františku a Ludmile Coufalovým. Maminka Ludmila, rozená Vajdová, pocházela z Černovíra, ze zemědělské, věřící rodiny. Otec, vyučený zámečník, pracoval v ocelárnách. Po svatbě manželé začali hospodařit v Černovíře. Prožil lokální válečné události a osvobození Černovíra, při němž byl poškozen jejich dům. V letech 1956 až 1958 absolvoval vojnu na Slovensku, kvůli povstání v Maďarsku v roce 1956 mu byla prodloužena o půl roku. Po vojně se vyučil obráběčem kovů v učňovské škole pracovních záloh v Olomouci. Pracoval pak v podniku TOZ a následně většinu života v černovírském Farmakonu. Rodiny se dotkla kolektivizace, v roce 1957 vstoupila do jednotného zemědělského družstva (JZD) a zůstala jí pouze záhumenková pole. Roku 1962 se František Coufal oženil s Miloslavou Hubáčkovou. Z manželství se narodily dvě děti, František a Anna. Později se cesty manželů rozdělily. Kvůli zdravotním potížím odešel František Coufal předčasně do invalidního důchodu. Rodný dům v čísle popisném dvacet, kam se po rozvodu nastěhoval, podmáčela voda při povodních v roce 1997 a následně musela být jeho část srovnána se zemí. František Coufal se poté přestěhoval do Domova pro seniory v Olomouci-Chválkovicích, kde žil i v době natáčení, v roce 2023.