Milada Chmelařová

• „To zavinila učitelka. Říkala: ,Mildred, to není žádné jméno, budeš se jmenovat Milada.‘ Tak ona to tak nějak klidně předělala, že od té doby jsem se jmenovala Milada.“

• „Naši posílali strejdovi Tomáškovi vydělané peníze a on nám tady nechal postavit dům. Někde musí být fotka. Za ty peníze se postavil tady ten dům a nechala se postavit benzínová pumpa a můj otec tady obsluhoval tu pumpu a vydělával si peníze.“

• „Arnošt žil taky v Americe, tragicky zahynul. Cvičil na kruzích v Sokole, nějak se utrhl, spadl a zlomil si vaz. Samozřejmě byl odvezen do nemocnice – bohužel zemřel. Nepodařilo se ho udržet při životě, tak zemřel. No tak to byla zase velká rána pro moji maminku, protože jsme měli o ní strach, že jeho smrt nepřežije. Prosili jsme ji a říkali jí, že má ještě mě a Oldřicha. Tak takový byl život.“

• 1

Most , 12.11.2019

Mildred to není žádné jméno

Mildred ve 30. letech
zdroj: archiv pamětnice

Milada Chmelařová, za svobodna Midred Tománek, se narodila 14. srpna 1919 v americkém Chicagu. Její rodiče a starší bratři sem odešli z tehdejšího Rakousko-Uherska v roce 1913. V Americe chodila Midred i její bratři do Sokola. Tam bohužel utrpěl vážná zranění její bratr Arnošt a ve věku 21 letech zemřel. Během velké hospodářské krize na počátku 30. let se rodina rozhodla pro návrat. Usídlili se v Ostravě, odkud pocházel otec. Učitelka ve škole změnila Midred jméno na Milada. Pamětnice absolvovala odbornou školu pro ženská povolání a působila v účtárně. Vdala se a měla dvě děti. V době natáčení rozhovoru (2019) pamětnice Milada Chmelařová žila v Mostě.