Rigoberto Carceller Ibarra

• „Díky platformě bylo o čem mluvit, protože jsme byli oportunisté. Pamatuji si na jednu z nejvíce oportunistických akcí, kdy jsme využili polemiky, využili jsme vnitřní politiku této země [Španělsko] k tomu, abychom dostali míč do branky neboli do hry, jak se říká. Vzpomínám si na tu noc, kdy odstranili Franca, poslední Francův památník, který byl vedle Nuevos Ministerios, poslední, který byl v ulicích. Bylo to sporné, protože ho odstranili v noci a nevím co, bla bla bla, a všechen tisk o tom mluvil. A já jsem na tohle měl čich. Druhý den jsem byl na místě, odkud sundali Franca, protože tam nechali piedestal, a postavil jsem tam Fidela Castra, ale dal jsem tam Fidela Castra v popelnici, kterou jsem ukradl, ano, nevím, kde na ulici jsem ji ukradl, někomu jsem ji vzal, myslím, že nějaké škole. Vzal jsem popelnici, jednu z těch s oranžovým víkem, připojil jsem k ní tři mikrofony a dovnitř dal Fidela Castra v životní velikosti s mikrofonem v ruce a takhle s rukou, jak ji vždycky dával, a napsal jsem ‚smetí tě osvobodí‘, protože to byla popelnice. A krátký jeho záznam: tolik politických vězňů, tolik popravených a podobně. Chci říct, že jsem tam šel s popelnicí a jak sundali Franca, já vztyčil Castra, a to bylo polemické, protože Nuevos Ministerios je plné civilní stráže, policistů… Nikdy jsem kolem sebe neviděl tolik policie a civilní stráže jako toho dne.“

• „Ne všechno je na tomto systému negativní. Vždycky se najde nějaký polda, vždycky se najde někdo, kdo s tebou do určité míry sympatizuje. Pamatuji si, že když jsem nastoupil do vězení v Boniato, byl tam jeden ošetřovatel, který byl přítelem mého přítele. A tenhle ošetřovatel spolupracoval a nařizoval, ať mě z cely vezmou na ošetřovnu a vpichoval mi vitamíny. To byl jeho způsob spolupráce. Ani nevím, jak se ta osoba jmenuje, ale vážím si toho. Nebo ten polda, který riskujíc všechno, byl sousedem jednoho tvého kamaráda, a tak ti tvoje rodina nosila krabičku cigaret a ty sis přál, aby měl službu tenhle policajt, protože když měl službu a nikdo ho neviděl, ty ses diskrétně přiblížil ke dveřím, a jak se nám podařilo převzít balíček…“

• „Tak jsem se ujal zodpovědnosti za založení Hnutí v celém Oriente a Camagüey. A bylo to úžasné. Protože jsme konečně mohli jít za lidmi s mnohem vážnějšími věcmi, s lidmi v Havaně. Začali jsme se cítit silní, protože už nejsme tři nuly, už nejsme ve městě jen tři. A tak jsme v Oriente a Camagüey začali budovat celou strukturu. Fascinující, popravdě si myslím, že to bylo jedno z nejlepších období uvnitř opozice, tolik motivace. A bylo to snadné, protože se šlo do domu tvého přítele a řeklo se ‚tady v tom jsme‘. Byli jsme jednou ze skupin, která to měla s organizací jednoduší, protože jsme měli společné zásady, znali jsme se celý život, víceméně jsme znali svoje slabá místa, a proč to nepřiznat, nejednou jsme měli také sympatie a podporu církve.“

• „Myslím, že to, co mě nějakým způsobem přimělo se politicky odlišit, řekněme, od většiny, jak jsem to tak počítal, myslím, že tohoto bodu jsem dosáhl v 16 letech, když jsem viděl, co se stalo s Mariel. Nikdy jsem mezi lidmi neviděl něco tak divokého, tak ohavného, od souseda k sousedovi. Vzali tě ze školy, aby si šel domů k tvému učiteli, který nikomu nic neudělal, byl slušný člověk, vzdělaný, a ty jsi k němu musel jít a řvát na něj ‚spodino‘, řvát na něj ‚ničemo‘, házet po něm vejce a kamení…to nejhorší, co můžeš ve společnosti zcela zbavené rozumu vidět. Myslím, že tady se to ve mně zlomilo a tehdy jsem začal být politicky motivován. A to ze mě udělalo vzbouřence.“

• 1

Madrid, 29.09.2020

Nelíbí se mi, že mě lidé chtějí definovat, i když nevím, kdo jsem. Vím jen, že mám vášnivě rád svobodu.

Carceller Ibarra Rigoberto
zdroj: Post Bellum

Rigoberto Carceller Ibarra se narodil ve městě Santiago de Cuba 26. srpna 1963 a byl vzděláván v křesťanské víře, za což byl ve škole a později na střední škole neustále obtěžován. Ve věku 16 let se kvůli činům odmítnutí způsobeným marielskou krizí politicky definoval a začal aktivizovat se skupinou lidí marginalizovaných kubánskou společností a shromážděných kolem katolické církve. O několik let později se připojil ke Křesťanskému osvobozeneckému hnutí [MCL] v Havaně a měl na starosti založení a rozšíření hnutí po celém východě Kuby. V roce 1992 byl spolu s dalšími spolupracovníky z MCL uvězněn a o rok a půl později byl díky zprostředkování katolické církve propuštěn a deportován do Španělska. Pokračoval ve svém aktivismu z Madridu a založil dva projekty spolupráce s Kubou, které měly velký dopad: Rodinný most na Kubu [Puente familiar a Cuba] a Cuba Democracia ¡Ya! Prožil a prožívá rozčarování z oportunistického rázu exilové opozice a z dle něj pokrytecké pozice španělské vládnoucí třídy.