Václav Bečvář

• „Motocykly se začínaly uplatňovat i ve sportu. Pro první ročník závodu Knovíz – Olšany v roce 1924 byl vyvinut speciál 350 ccm s dvojtaktním motorem. Konaly se pod patronací továrníka Michla. Závodu se účastnilo třináct strojů a setkal se s takovým ohlasem, že již druhý ročník v roce 1925 se konal jako národní závody a byl rozšířen i o automobily. V roce 1926 se závodů účastnili i Čeněk a Eliška Junkovi na voze Bugatti. Poslední závod se jel v roce 1927. Jeho tradici obnovil ‚Orion slánský klub‘ v roce 1989. Obnovené premiéry se účastnila i Eliška Junková ve své bugattce. V roce 2017 jsou závody plánovány na 24. června.“

• „V roce 1893 za Michlova předsednictví se v hotelu U Bílého beránka pořádal 1. cyklistický ples, na který byl pozván i hrabě Clam-Martinic. Tehdy se Michl začal zabývat myšlenkou vyrábět bicykly, a tak počátkem roku 1894 spolu s třemi dělníky začíná Na Skalkách s výrobou kvalitních velocipedů. Jednalo se o nejstarší továrnu na motocykly a velocipedy v Čechách, Michl byl technicky velmi nadaný. Schopného pomocníka měl v dílovedoucím Pachmanovi. Zájem o výrobky rostl, v roce 1895 byla postavena nová továrna, velmi dobře technicky vybavená. Od velocipedů byl jen krok k motocyklům Michl-Orion a tím začala v roce 1902 nová éra továrny. Na výstavách v Lipsku a Praze se motocykly dobře uvedly. Firmě se dařilo.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 10.02.2017

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Často jsem na oválu hrabal škváru, aby mě alespoň někdo nechal svézt na plochodrážní motorce

Václav Bečvář
Václav Bečvář
zdroj: fotografie vznikla v muzeu při natáčení rozhovoru

Václav Bečvář se narodil 19. února 1940 v Hobšovicích. Jeho otec byl drobný zemědělec, ale provozoval ještě krejčovství. Začátkem padesátých let, kdy bylo v Hobšovicích založeno jednotné zemědělské družstvo (JZD), se pamětníkův otec stal zootechnikem a později předsedou. V této pozici působil do konce šedesátých let a nakonec zastával funkci agronoma ve Státním statku Zlonice. Maminka Václava Bečváře, Marie Bečvářová, rozená Jeřábková, byla v domácnosti a občas chodila vypomáhat do místního zemědělského družstva. S manželkou Annou Bečvářovou má pamětník dceru Marcelu a syna Václava. Václav Bečvář má dva sourozence, bratra Vratislava, který celý život pracoval jako horník na dole ve Švermově, a sestru Evu, jež ve Slaném založila kadeřnický salon. Pamětník je předsedou Orion klubu Slaný, pod jehož hlavičkou každoročně pořádá divácky velmi atraktivní závody historických vozidel a motocyklů Knovíz - Olšany, které si získávají stále větší oblibu motoristické veřejnosti. Je rovněž majitelem soukromého Muzea historických vozidel v Hobšovicích.