Václav Bečvář (* 1940)

Často jsem na oválu hrabal škváru, aby mě alespoň někdo nechal svézt na plochodrážní motorce

• Orion klub Slaný

• Michlova továrna na velocipedy

• organizátor závodů historických vozidel a motocyklů Knovíz – Olšany

• soukromé muzeum historických vozidel v Hobšovicích

„Narodil jsem se 19. února 1940 v Hobšovicích. Václavem Bečvářem jsem už čtvrtým, protože stejně se jmenoval táta, děd i praděd. Dnes je Václavů Bečvářů již šest.

S mojí výchovou prý nebyly vážnější problémy. Rád jsem chodil k dědovi a babičce do Osluchova. Obvykle v neděli večer jsme si předčítali z knih půjčených v knihovně. S druhou babičkou jsem o prázdninách jezdil za jejími sestrami do Třebechovic pod Orebem. Vzpomínám hlavně na strýce, Josefa Kilingera, který se mně v Třebechovicích věnoval. V rodině panovala velká soudržnost a její členové se spolu rádi scházeli, například při zmiňovaném nedělním čtení, o Vánocích a podobně.

S bratrem jsme měli ovšem i pracovní povinnosti. V té době bylo běžné, že děti musely doma pomáhat. Většinu domácích prací ale obstarávala maminka s babičkou. My když jsme s bráchou přišli ze školy, mohli jsme praštit s taškou, utíkat někam ven a domácí povinnosti odložit na později.

V Hobšovicích jsem chodil do dvojtřídky, což znamenalo, že v jedné třídě se prvňáci učili číst a třeťáci psali třeba diktát. Ve druhé třídě druháci kreslili, zatímco čtvrťáci měli počty. Vše bylo dokonale zorganizováno, aby žáci navzájem nebyli rušeni. Školu vedl řídící učitel Mareš a pomáhala mu paní učitelka. Nedávno jsem objevil na půdě školní tašku – je v mém muzeu v Hobšovicích.

V roce 1947, bylo mně sedm let, koupil táta motorku ČZ 125. Nemohl jsem z ní spustit oči a nadšení mně vydrželo dodnes. Táta sice pro motory neprojevoval zvláštní zaujetí, ale i tak se zúčastnil několika závodů do vrchu v Knovízi, které se konaly pod patronací továrníka Michla.

V roce 1924 uspořádala slánská firma Michl propagační závod pouze pro svou značku motocyklů Orion. V dalších letech byl závod rozšířen také o automobily a v roce 1926 na něm startovali i manželé Junkovi na voze Bugatti.

Podle vyprávění pamětníků byl majitel firmy Vilém Michl člověk skromný a velmi přátelský. Ve Slaném, kde se narodil, byl významnou součástí společenského života. Založil bruslařský a cyklistický klub. Oženil se s Marií Čížkovou a s ní se pravidelně účastnil klubových výletů. V roce 1893 se za Michlova předsednictví v hotelu U Bílého beránka pořádal 1. cyklistický ples, na který byl pozván i hrabě Clam-Martinic. Tehdy se Michl začal zabývat myšlenkou vyrábět bicykly, a tak počátkem roku 1894 spolu s třemi dělníky začíná Na Skalkách s  výrobou kvalitních velocipedů.“ Firma měla ve znaku pětilistou růži (fotografie továrny je v příloze). „Jednalo se o nejstarší továrnu na motocykly a velocipedy v Čechách.“ Firma dokonce vyráběla i motocykly pro dámy. Rozdíl mezi pánskou a dámskou motorkou byl v rámu, aby dámy, nosící tehdy dlouhé sukně, mohly nasednout. „Michl byl technicky velmi nadaný. Schopného pomocníka měl v dílovedoucím Pachmanovi. Zájem o výrobky rostl a v roce 1895 byla postavena nová, velmi dobře technicky vybavená továrna.

Od velocipedů byl jen krok k motocyklům Michl-Orion a tím začala v roce 1902 nová éra továrny. Na výstavách v Lipsku a Praze se motocykly dobře uvedly. Firmě se dařilo, zaměstnávala už sto deset dělníků, tři vedoucí dílen a sedm úředníků. Rozšířila výrobu o šicí stroje a další nářadí pro domácnost, jako jsou žehličky, pánve, litinové hrnce apod. Ve výrobním programu měla ale také parní stroje, benzinové stabilní motory a řadu dalších hospodářských výrobků. V nabídce byl i automobil, ale pro vysoké náklady se Michl raději zaměřoval na zemědělské stroje. Firma nevyráběla na sklad, protože odbyt výrobků v Čechách i v zahraničí byl dobrý.

Po dobu první světové války byla část zaměstnanců povolána na vojnu, továrna vyráběla pro armádu a jako náhradní výrobu vyráběla tachografy, které se dobře prodávaly i do zahraničí. V roce 1923 byl navržen motocykl Orion s dvojtaktním motorem o objemu 170 ccm.

Motocykly se začínaly uplatňovat i ve sportu. Pro první ročník závodu Knovíz – Olšany v roce 1924 byl vyvinut speciál 350 ccm s dvojtaktním motorem. Závodu se účastnilo třináct strojů a setkal se s takovým ohlasem, že již druhý ročník v roce 1925 se konal jako národní závody. V roce 1926 se závodů účastnili i Čeněk a Eliška Junkovi na voze Bugatti. Poslední závod se jel v roce 1927. Jeho tradici obnovil ‚Orion slánský klub‘ v roce 1989. Obnovené premiéry se účastnila i Eliška Junková ve své bugattce. V roce 2017 jsou závody plánovány na 24. června.

V továrně byli zaměstnáni i dva Michlovi synové. Vilém jako disponent a Zdeněk se staral o technický vývoj. Třetí syn Miloš byl zoologem.

V roce 1929 vstoupily na trh motocykly Jawa. Ale v té době ještě Michl s konkurencí problém neměl a zabýval se i další alternativou výroby – leteckým motorem vlastní konstrukce. Výrobky byly vyráběny z kvalitního materiálu, a proto byly dražší než konkurenční.

O letecké motory ale nebyl velký zájem. V okolí továrny docházelo ke stížnostem na velkou hlučnost, na odhlučnění však scházely peníze a z firmy odešel s technickou dokumentací a výkresy letecký inženýr Paroubek. Továrna se dostávala do potíží a v roce 1932 Michl po vypořádání se svými zaměstnanci vyhlásil bankrot.

V padesátých letech nás s bratrem otec vozil na naší ‚čézetě‘ na silniční závody motorek ve Slaném a na plochou dráhu. V šestnácti letech jsem otce uprosil a udělal si řidičák na silnější motocykl, a mohl jsem tak začít jezdit soutěže, a později, když jsem si vyjezdil licenci, čili třetí výkonnostní třídu, jsem už mohl na motorce jezdit v podstatě vše – plochou dráhu, silniční a terénní závody. První soutěž jsem jel na jaře v roce 1957 v Karlových Varech a dojel jsem někde ve středu pole. Tehdy neexistovaly speciální obleky pro závodníky, počasí bylo všelijaké a navíc jsem musel kromě stodvacetikilometrového závodu absolvovat stokilometrovou cestu tam a zpátky.

Nejraději jsem měl plochou dráhu. Než jsem získal licenci, často jsem na plochodrážním oválu hrabal škváru a dělal podobné pomocné práce, aby mě alespoň někdo nechal svézt na plochodrážní motorce. Po získání licence jsem začal jezdit za Prahu-venkov.

Při nástupu na základní vojenskou službu jsem měl štěstí. Po absolvování kurzu v Plzni jsem nastoupil na stanici technické kontroly. Tato funkce mně vyhovovala, mohl jsem se totiž dál věnovat své největší zálibě – motorkám. Často jsem vyjížděl na různá soustředění a samozřejmě i na závody. Jednou jsme se s kamarádem rozhodli, že si pojedeme zatančit. Kamarád se snažil rychle vyjet z vojenského prostoru a nezastavil ani u železničních závor, přestože byly stažené. Náraz do hlavy mě smetl z motorky a skončil jsem na půl roku v nemocnici s otřesem mozku a přeraženým nosem.

Ale ani to mě od závodění neodradilo. Až po seznámení s manželkou jsem se zkusil přeorientovat na motokáry, u nichž není tak velké riziko zranění. Řešením se však ukázal být můj zájem o veterány, i když jsem zpočátku netušil, že povede až k založení muzea. Pro exponáty, které se mně podařilo získat, jsem v Hobšovicích v bývalé Rubešově kovárně zřídil soukromé Muzeum automobilových a motocyklových veteránů.“ V muzeu má Václav Bečvář i veteránské unikáty. Patří mezi ně motocykly Orion z Michlovy továrny. „V době vzniku se do muzea sjížděli milovníci veteránů z širokého okolí, ale poté co bylo dvakrát vykradeno, jsem odstranil poutače a své sbírky ukazuji pouze známým.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska (Blažena Hrabánková)