Ing. Jaroslav Vondra (1933) - Životopis

Spíš uhnu, než abych šel do sporu

Jaroslav Vondra se narodil 27. března roku 1933 v Proseči. Jeho otec byl hodinář a z prvního manželství měl již dva dospělé syny. Matka byla švadlena. Rodina se v roce 1936 přestěhovala do Kyšperka, dnes Letohradu, kde měl otec prosperující hodinářství. V roce 1944 však náhle zemřel a živnost převzal starší bratr, který vlastní rodinu neměl. Po válce se Jaroslav Vondra vyučil hodinářem a v roce 1951 nastoupil na dvouletou Střední průmyslovou školu jemné mechaniky a optiky v Přerově, zakončenou mistrovskými zkouškami. Poté krátce pracoval v Chronotechně v Brně, kde následně začal studovat na Střední průmyslové škole pro pracující. Posléze přešel na denní studium, až nakonec v roce 1955 začal studovat na Českém vysokém učení technickém v Praze. Studium ukončil v roce 1960, kdy byl pro své náboženské přesvědčení vyloučen z místa asistenta na fakultě ČVUT. Nastoupil proto do oddělení měřicí techniky do Výzkumného ústavu tepelné techniky v Praze-Běchovicích. Zde působil do podzimu roku 1968, kdy přestoupil na Kloknerův ústav - vědeckovýzkumné pracoviště ČVUT. V 70. letech stál při zavádění výpočetní techniky do činnosti měřicího oddělení. S Kloknerovým ústavem spolupracuje dodnes.