Ing. Jaroslav Vondra (* 1933)

Spíš uhnu, než abych šel do sporu

• studium na ČVUT

• tlak na vystoupení z církve

• zaměstnání ve Výzkumném ústavu tepelné techniky

• zaměstnání v Kloknerově ústavu

Celý život se v duchu křesťanské morálky snažil pomáhat ostatním a spíše než jít do konfliktu, uhnout. To je postoj, který se k dnešní době příliš nehodí a může být někdy zaměňován za zbabělost. Hranice mezi jedním a druhým může být nejasná. Jistý muž jménem Ove řekl: „Nastane chvíle, kdy se člověk musí rozhodnout, co z něho bude.“ A Jaroslav Vondra se rozhodl... Nevzdal se své víry a nevstoupil do KSČ.

Narodil se 27. března roku 1933 Jaroslavu Vondrovi, hodináři, a jeho druhé manželce Lidmile. V době kdy se Jaroslav junior narodil, měl otec děti z prvního manželství již dospělé. Matka byla poprvé vdaná a syn Jaroslav byl jejím jediným dítětem. Před sňatkem pracovala u bratra Jindřicha v Rožnově pod Radhoštěm v cukrárně a předtím měla vlastní krejčovský salon. Vdala se až na popud bratra, který se s jejím budoucím manželem znal z dob první světové války, kdy oba prošli východní frontou. „Otci zemřela první žena a zůstal sám. Matčin bratr ho upozornil na svou neprovdanou sestru a začali si psát.“

Vondrovi žili v Proseči, kde vlastnili dům i s hodinářským krámkem. Živnost ale stagnovala, malé městečko hodinářství neuživilo. Proto se otec rozhodl na doporučení známého zkusit se poohlédnout po jiném působišti. V roce 1936 se proto přestěhovali do městečka Kyšperk, dnes Letohrad. Otec prodal dům, ale nový domek si již koupit nemohl. Měli proto pronajatý pěkný byt na náměstí v blízkosti pošty. Konec třicátých let znamenal celkové oživení trhu, svět se dostal z hospodářské krize a otci se dařilo. Evropu však zahlcovaly zprávy z Německa. Hitler se dostal k moci a burcoval i Němce žijící v Československu. Kyšperk byl velice blízko Sudet a maminka navíc pocházela z Horní Čermné, která do tohoto pásma spadala. Dění v Mnichově proto rodina sledovala s enormním zájmem.

Už je jim všem dobře

Mnichovskou dohodou skutečně Sudety připadly Německu a „maminka plakala a plakala“, vzpomíná Jaroslav Vondra. „I její rodný dům obsadili Němci.“ Jinak ale popisuje situaci v regionu jako klidnou. „Nic se nedělo. Lidé se v té době vlastně chovali dobře. Naši příbuzní zůstali v Sudetech dál, nikdo je nevyháněl.“ Na otázku, jak je to možné, odpověděl pamětník stručně: „Lidé se v tom kraji dobře znali a měli k sobě blízko.“ Praktický dopad byl však znatelný. Například vlaky, kterými se lidé dopravovali do sousedních měst, jezdily nově přes jiné státní území. Češi v Sudetech směli vystupovat pouze na speciální propustku. Válečná doba sebou nesla pochopitelně také strádání, otec však po zkušenostech z první války rodině zdůrazňoval, že situace je vlastně uspokojivá: „Jídla nebylo mnoho, ale důležité bylo, že to základní se sehnalo. To za první války nebylo, panoval hlad.“

Skutečné ztráty přišly během heydrichiády a po ní: „Matčin bratr Bedřich byl i se svou manželkou zatčen. Dům jim zapečetili a odvezli je koncentračního tábora Mauthausen. Zůstaly po nich čtyři děti.“

Manželé Šilarovi totiž spolupracovali s odbojem. Po atentátu byly zadrženy stovky lidí a někteří z nich nelidské týrání během výslechů nevydrželi a prozradili své spolupracovníky. Tak se o manželském páru z Němčí dozvědělo gestapo. Spolu s ostatními byli popraveni v lednu roku 1943. O jejich děti se pak staral dědeček, který vlastnil domek hned vedle. Bohužel tímto jedním zatčením celá tragická událost neskončila. Matčin otec – dědeček pamětníka – byl pravidelně předvoláván k výslechu v Pardubicích a také druhý maminčin bratr Jindřich byl zatčen a deportován do koncentračního tábora. „Vrátil se odtamtud, ale nikdy o tom nemluvil.“ V roce 1944 na konci dubna byl zatčen a vyslýchán třetí matčin bratr a z výslechu se vrátil ve velmi špatném zdravotním stavu. Otec byl v té době na operaci. Ještě se na strýce ptal a maminka mu nechtěla o jeho úmrtí říkat a lhát taky ne, a tak jen řekla, už je mu dobře. Krátce nato otec zemřel.“

Už tak dost zkoušená rodina utrpěla další zásah. Starší pamětníkův bratr Bohuslav se nakonec ujal otcovy živnosti, a protože sám neměl rodinu, žil s nevlastní matkou a bratrem ve společné domácnosti. Konec války proběhl v Letohradu bez větších konfliktů.

Církev, nebo kariéra

Výsledek voleb do Poslanecké sněmovny v roce 1946 očekávala celá země s napětím: „I my ve škole jsme politiku prožívali.“ Výsledek však rodinu znepokojil. Bohuslav stále připomínal tatínkovy vzpomínky z legií: „Nebál se ani tak o živnost jako o to, co bude.“ V roce politického převratu roku 1948 pamětník končil pátý ročník měšťanky, kterému se říkalo JUK – jednoroční učební kurz. Na den převratu si Jaroslav Vondra živě vzpomíná, jelikož nuceně ležel v posteli: „Zranil jsem se na lyžích, takže jsem to všechno poslouchal z rozhlasu.“

Matka, která oficiálně živnost vedla vdovským právem, očekávala, co bude. K převzetí ale nedošlo, neboť družstvo, kam spadali, je pro nadbytečnost odmítlo. „Vedení města ale trvalo na zachování obchodu, a tak vše zůstalo při starém.“ Tak to trvalo až do maminčina odchodu do důchodu a poté hodinářství převzalo družstvo v Hradci Králové.

Jaroslav Vondra se ještě stačil u bratra vyučit mezi lety 1948 až 1951. Poté následovala Střední průmyslová škola jemné mechaniky a optiky v Přerově, která byla po dvou letech zakončena mistrovskou zkouškou. „Chtěl jsem ale dál studovat, a protože jsem dostal umístěnku do Chronotechny, nechal jsem se přeložit do Brna a nastoupil jsem na Střední průmyslovou školu pro pracující.“

Po půlroce pamětník nastoupil na denní studium a školu řádně zakončil v roce 1956. Poté už jeho kroky směřovaly přímo na ČVUT v Praze. Studium probíhalo bez potíží a vysokoškolský diplom získal v roce 1960. „Byl jsem přihlášený jako asistent na katedře, ale nakonec mi řekli, že pouze pod podmínkou, že vystoupím z církve.“ To Jaroslav Vondra odmítl. Nakonec se mu podařilo získat místo v měřicím oddělení ve Výzkumném ústavu tepelné techniky v Praze-Běchovicích, kde zůstal až do roku 1968.

Počátky automatizace v měření

V šedesátých letech se poznal také se svojí budoucí manželkou, brzy se vzali, ale nemohli najít bydlení. To byl v té poměrně běžný problém. Manželé nejdříve bydleli v podnájmu a poté společně s matkou pamětníka koupili domek v Kyjích, ale byli v něm nájemníci, které nebylo možné vystěhovat. V domku tak bylo místo pouze pro matku s bratrem. Situaci nakonec mladí manželé vyřešili skrze ČVUT, která nabízela svým zaměstnancům možnost získat družstevní podíl v bytech, které fakulta stavěla. A tak se ještě před rokem 1968 stěhovali do svého.

Okupace v srpnu 1968 je zasáhla stejně jako většinu národa. Zklamání bylo značné. „Konec šedesátých let byl nadějný, bylo to prima. Viděli jsme hodně zajímavých představení. Pamatuji si například na Zahradní slavnost v Divadle Na zábradlí.“ V ústavu byla nálada podle slov Jaroslava Vondry klidná, ale všichni byli zajedno v postoji k okupačnímu vojsku. Prověrky ho však už nezastihly, neboť hned v září 1968 přešel do jiného zaměstnání, a to do Kloknerova výzkumného ústavu v Praze-Dejvicích.

Normalizace na akademické půdě probíhala bez zvláštních dopadů. Styk se zahraničím se také skrze některé politicky dobře zavedené osoby dařil. Jaroslav Vondra se zajímal o výpočetní techniku a automatizaci v měření. Stál tak u jejích počátků a vzpomíná například na koordinaci při měření poruch Nuselského mostu: „Tam jsme prvně zapojili počítač a skrze dálnopis jsme posílali data z Nuselského mostu, kde se měřilo, do ústředí a vyhodnocená data zase zpět.“ Tato specializace byla v sedmdesátých letech ojedinělá, a tak mu přinesla určité možnosti. „Dostal jsem se i na dvě školení do zahraničí. Jednak do Holandska a jednak do Mnichova.“ To všechno bylo možné i přesto, že pamětník nebyl členem KSČ a jeho manželka byla po roce 1968 z KSČ vyloučena. V Kloknerově ústavu nakonec Jaroslav Vondra prožil svá aktivní léta až do důchodu a i dnes v ústavu stále vypomáhá.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Lenka Faltýnková)